Disse ordningene bør du rekke før jul!

2018 er snart historie. Visste du at det er en rekke smarte spare- og støtteordninger du kan benytte deg av på tampen av året, for å unngå småfeller i privatøkonomien?

Her kommer vår oversikt!

BSU – fyll opp før nyttår!

Ja, du er sikkert lei av å både lese og høre om BSU – men faktum er at det er Norges desidert beste spareordning, som alle i aldersgruppen 18-33 år burde benytte seg av. Spareordningen er risikofri, renta er veldig god – og ikke minst; du sparer egenkapital til du skal kjøpe deg bolig! Ikke bare er det godt å ha dekket 15 prosent egenkapital som staten stiller som krav – men god sparedisiplin er alltid ett pluss å ta med seg i banken når man skal søke om lån.

Du kan spare 25.000,- i året, og får inntil 5000,- kroner i skattelette hvert år. Betalingsfristen for å få skattelette er 31/12, kl. 13.45.

Har du ikke BSU allerede, gjør du supersmart i å opprette den nå – da får du nemlig dobbel rente på de første 25.000,- du putter inn! Les mer her.

Bor du i ett gammelt hus hvor det fyres med olje?

Fra 2020 er det besluttet at det blir forbudt å fyre med olje, for å redusere klimagassutslippene. I dag finnes det mange gode alternativer til å varme opp hjemmet. Fram til 31/12-18 gir Enova støtte på inntil 50.000,- til de som fjerner oljefyr, og installerer ny miljøvennlig løsning. Støtten fortsetter også i 2019, men da med noe reduserte støttebeløp. Du kan lese mer på Enovas sider.

Drømmer du om campingvogn?

Norske sommerveier er ikke lenger forbeholdt tyske bobilturister – stadig flere av oss kjøper oss campingvogn og nyter campinglivet. Er du en av de som drømmer om campingvogn, har vi 3000 gode grunner til at du burde kjøpe den før 2019 er over oss. Da stiger nemlig engangsavgiften på campingvogner med 3000,- kroner. 3000,- høres kanskje ikke så mye ut, men du kommer det noen kilometer ekstra på ferien med disse i driftstoffpotten – framfor å betale de ekstra når du kjøper vognen.

Har du solgt boligen din og nye eiere skal overta før nyttår?

Du risikerer å få formuesskatt på pengene for boligen du har solgt, om nye eiere overtar før nyttår – mens du selv ikke overtar din nye bolig før på nyåret. Pengene som står på konto ved årsskiftet kan fort bli en formueskattesmell. Er det mulig bør du forsøke å få overtagelsen flyttet til over nyåret.

Har du aksjesparekonto?

Eier du aksjer og aksjefond, og ønsker å flytte disse inn i aksjesparekonto (ASK) hos oss? Det nærmer seg siste frist for å flytte sparingen din til ASK, uten at du må betale skatt. Aksjer og aksjefond i SpareBank 1 må flyttes innen 14. desember 2018. Ønsker du å flytte fra andre banker er fristen for 2018 passert. Det er fortsatt mulig å sende flytteskjema, men flyttingen vil først skje etter nyttår.

Ett flertall i Finanskomiteen foreslo å forlenge overgangsordningen for skattefri overføring av askjer og aksjefond til ASK til 31. desember 2019. Forslaget blir trolig vedtatt i løpet av desember – og du får dermed enda ett år på deg til å gjøre dette.

Bruk opp frikortet!

Tjener man under 55.000,- i året kan man få frikort, slik at man ikke skatter av pengene man tjener. Har du hatt frikort i år, og enda har noen kroner igjen å tjene før du er på maks-summen? Da kan du gjøre lurt i å se om du får det noen ekstravakter på tampen av året. Skattefrie penger er gull å få med seg! Visste du forresten at du også kan motta inntil 6000,- skattefrie kroner for arbeid i private hjem? Det gjelder for oss glade amatører som har hjulpet til med snømåking, maling, plenklipping og lignende.

Sparer du i IPS? Husk betalingsfristen for skattelette!

For å få skattefordelen på din IPS må du innbetale pengene innen mandag 28.12 kl. 12. Nysgjerrig på hva IPS er? Da kan du lese mer her