Slik kan du utnytte børsfallet til å oppnå høy avkastning på sparepengene dine!

Etter å ha lagt bak seg det verste børsåret siden 2011 på Oslo børs, fortsetter børsuroen inn i 2019.

Årlig utvikling Hovedindeks Oslo Børs siden 2009. Kilde: Thompson Reuters Eikon

En gyllen regel for langsiktig sparing er å kjøpe/investere i aksjefond når det er billig og selge når det er dyrt. Å planlegge for dette er neimen ingen enkel øvelse for noen – det som imidlertid er sikkert er at aksjefond nå er «billigere» enn på lenge etter en tiltakende finansuro i 2018. Det betyr ikke at bunnen i aksjemarkedet er nådd, men det betyr at det er gunstigere å spare i aksjefond enn på lenge. Skulle aksjemarkedet falle ytterligere så vil mulighetene til å oppnå god avkastning over tid bli enda bedre. Fordi økonomisk historie og ren logikk viser oss at børsene hittil alltid har steget etter fall.

For de som har «god mage», penger til overs og lang tidshorisont kan derfor uroen i finansmarkedene vise seg å være en gyllen mulighet for å starte eller øke sparingen – og oppnå svært pen langsiktig avkastning. Det gjelder både for småsparere, pensjonssparere og profesjonelle investorer.

Foreløpig er fallet på Oslo Børs bare for «peanuts» å regne sett opp mot 2011 (se figur), samt tidligere korreksjoner og krakk. Det er derfor smart å porsjonere ut penger som er tiltenkt langsiktig sparing, slik at man eventuelt kan investere enda gunstigere senere ved ytterligere fall. Den enkleste måten å gjøre dette på er å starte en spareavtale som gjør at du sparer fast beløp til fast tidspunkt hver måned. Eller fortsette ufortrødent med den
spareavtalen du eventuelt allerede sparer jevnt og trutt i.

Her er de generelle rådene for sparing i aksjefond i både gode og dårlige tider:

  1. Det er temmelig umulig å oppnå høy avkastning over tid uten å spare i aksjer/aksjefond.
  2. Tenk langsiktig og hold hodet kaldt når aksjemarkedet faller. Det vil blant annet si at man ikke skal innløse/selge når markedet har falt (om man ikke må). Med langsiktighet menes ofte minimum 5-7 års horisont.
  3. Gå «mot strømmen». Fortsett eller øk sparing i aksjefond når markedet faller om du har mulighet.
  4. Spar jevnt og trutt i en fast spareavtale på fast tidspunkt hver måned. Da oppnår du normalt stabil og god avkastning over tid. Dette fordi du verken går inn på topp eller på bunn med pengene dine. Du gjør begge deler.
  5. Ikke legg alle eggene i samme kurv. Det kan være smart å velge 2-3 aksjefond som man fordeler pengene sine på fast hver måned. For eksempel 70% i et globalt aksjefond og 30% i et norsk aksjefond.

 

Sover du dårlig på grunn av bevegelsene på aksjefondene dine kan det tenkes at du tar for høy risiko. Da kan tiden være inne for å vurdere din sparing. Når du gjør det – husk at risikoen ofte føles tøffere på kroppen når markedet svinger. Slik som nå.

Det er veldig enkelt å starte eller øke din sparing. Du kan lese mer her.