Dette er nordmenns forventninger til privatøkonomien i 2019

1 av 4 tror de får bedre økonomi i 2019, men flere enn før frykter dårligere privatøkonomi. Børsfall, skyhøye strømpriser og utsikter til renteøkninger gjør at nordmenn ser mindre lyst på utsiktene for egen økonomi enn for ett år siden.

Ved inngangen til 2019 er det flere som forventer en positiv enn negativ utvikling i privatøkonomien, men optimistene er færre og pessimistene flere enn før. Det viser en undersøkelse Respons* gjorde for SpareBank 1 på slutten av 2018.

Økte renter og dyrere strøm

Nordmenn flest kan nok regne med et godt år også i 2019, men det finnes noen mørke skyer på den økonomiske himmelen. I media kan vi stadig lese om høyere renter og større strømregninger – og det er klart at dette er noe mange blir urolige for. I følge undersøkelsen tror 24 prosent at privatøkonomien blir bedre i det kommende året, mens 19 prosent mener det motsatte. De resterende regner med at privatøkonomien holder seg uendret.

Tror på økte boligpriser

Tross noe mindre optimisme, er troen på vekst i boligmarkedet stor. Over halve befolkningen, 54 prosent, tror boligprisene vil øke gjennom året der de bor. Bare 12 prosent tror på en nedgang.
Forventningene til boligmarkedet deles av Eiendom Norge, som i sin prognose ser for seg en prisoppgang på tre prosent i 2019. Boliglånsrenten blir viktig å følge med på i tiden fremover. En mindre renteoppgang er forventet, men øker rentene mer vil det begynne å svi i lommeboka – og boligprisene vil påvirkes negativt.

Fem tips for å sikre et godt økonomisk år i 2019:

  1. Få oversikt over dine inntekter og utgifter
    Strømmetjenester, treningsabonnement og ikke minst «småting» man plukker med seg på veien – tyggis, pastiller, take away kaffe og lignende – trekker mye penger i løpet av ett år!
  2. Lag et budsjett for hvordan du vil disponere pengene dine i 2019.
  3. Sett av ekstra til sparing og nedbetaling av lån mens renta fortsatt er lav.
  4. Bygg opp en økonomisk buffer mot uforutsette utgifter.
  5. Prioriter trygg jobb og sikker inntekt.

 

Har du lyst å snakke med noen om økonomien din? Våre dyktige rådgivere står klare til å hjelpe deg. Du kan avtale ett møte her eller ta kontakt på telefon 91502244

 

*Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 12.-19. desember 2018 med et landsrepresentativt utvalg på 1.010 personer over 18 år.