Slik kommer du godt i gang med sparingen!

Her får du noen gode sparetips for å komme godt i gang med det økonomiske året 2019.

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1, kommer det frem at sparing i bank er den mest foretrukne spareformen for oss nordmenn.

– Sparing i bank er trygt. Opprett en fast sparing med automatisk trekk på lønningsdag til aksjefond eller IPS, så slipper du å ta stilling hver måned om du vil spare eller ikke, sier Linda Tofteng Eliassen, forbrukerøkonom i SpareBank 1 Nord-Norge.

Fast trekk er kjent for de fleste av oss, men hvilke andre måter kan vi spare på? Vi utfordret forbrukerøkonomen på dette spørsmålet.

Sparetriks fra spareeksperten

  • Gi sparekontoen navn. Både i nettbanken og mobilbanken kan du selv opprette nye sparekontoer og gi dem valgfrie navn, som f.eks.  ”Feriekonto”, ”Bufferkonto”, ”Ny bil”, «Oppussing» osv. Det er lettere å holde sparemotivasjonen oppe når du sparer til et konkret mål. Og det er vanskeligere å ta av sparepengene når du vet at de er satt av til noe du virkelig ønsker deg.
  • Mikrosparing. Lite beløp som settes inn på sparekonto hver gang du bruker bankkortet. Dette er sparing som du knapt merker, men pengene bygger seg likevel opp på konto.
  • Skjule sparekontoen i nett- og mobilbanken. Du kan selv velge hvilke kontoer som skal vises. Skjul sparekontoen for å unngå å bli fristet til å bruke pengene. Ute av syne, ute av sinn!
  • Trekke ekstra skatt. Selv om du vet at du ikke får baksmell, kan du be arbeidsgiver trekke et beløp i ekstra skatt hver måned. Du kan ikke røre pengene, men får dem utbetalt i juni neste år, akkurat i tide til feriestart. De pengene kommer alltid godt med.
  • Sparebøsse. Litt gammeldags, kanskje, men gjør du det til en vane å putte mynter og sedler du har til overs i en bøsse eller krukke e.l. har du både en kontantreserve hvis du plutselig trenger kontanter (loddselgere, pengegave til barnebursdag, innsamlingsaksjon e.l.) og ekstra sparepenger som du kan sette i banken f.eks. en gang i året.
  • Noen overlater også pengene til mor eller far, da sitter det litt lenger inne å ta de ut igjen.

– Uansett spareform, de færreste av oss har noen gang angret på at de har spart, avslutter Tofteng.

 

Nysgjerrig og vil vite mer om sparing? Trykk her!