Rekordhøye strømpriser: Spar tusenlapper med enkle tiltak!

De fleste har nok fått med seg at strømprisene er høyere enn de var for ett år siden, og at strømutgiftene i en vanlig norsk husholdning øker kraftig.

– Med enkle tiltak kan du unngå nye sjokk når strømregningen kommer, sier SpareBank 1 Nord-Norges forbrukerøkonom, Linda Tofteng Eliassen.

Lite tyder på at strømprisene vil falle igjen med det første. Grunnen til at strømmen er blitt dyrere er den rekordtørre sommeren vi hadde. Regnet som ikke kom tilsvarer årsforbruket til 800.000 husstander! Sammen med at vi brukte mer strøm enn tidligere, og at prisene på strømproduksjon i Europa økte – påvirker det strømprisene her hjemme.

Frykter økte strømpriser

Høye strømpriser er noe mange nordmenn bekymrer seg for. I en undersøkelse Respons Analyse utførte for SpareBank 1 i vinter, svarte 3 av 10, nærmere 1,3 millioner nordmenn, at de frykter at økte strømpriser ville ramme deres privatøkonomi.

– Vi er helt avhengige av strøm i hverdagen, men det er mye vi kan gjøre for holde strømutgiftene i sjakk. Det handler om å kutte i forbruket eller få ned prisen på strømmen, sier forbrukerøkonom Tofteng Eliassen.

Ett tiltak som raskt gir effekt er å senke temperaturen i boligen. Oppvarming krever mye strøm og med lavere innetemperatur på dagtid og ikke minst nattestid kan forbruket reduseres betydelig.

– Spar tusenlapper

– Å endre innstillingen på termostatovnen eller gå over til vedfyring er noe veldig mange kan gjøre helt uten videre. Her er det mulig å spare tusenlapper. Å bytte til en rimeligere strømleverandør vil også kunne slå ut på sluttsummen på strømregningen, sier hun videre.

Varmepumpe og etterisolering vil også bidra til å holde kulden ute og varmen inne, samtidig som strømforbruket blir lavere. Dette er lønnsomme tiltak som krever en større investering, men som kan utløse støtte fra kommune, kraftselskap eller Enova.

Billigere solstrøm

De siste årene har prisene for solceller blitt dramatisk redusert. Solstrøm er i ferd med å bli et alternativ for de som vil lage sin egen strøm til priser som er forutsigbare. Gode støtteordninger, gunstige lån og muligheten for å selge overskuddstrøm gjør solenergi mer interessant.

– Solceller er helt klart et alternativ for stadig flere som ønsker å unngå fremtidige prisøkninger på deler av forbruket. Samtidig vet vi at de forbruker ren og fornybar energi.

Slik kan du kutte strømutgiftene

  • Senk innetemperaturen
  • Skift til sparepærer og sparedusj
  • Slukk lyset i rom som ikke er i bruk
  • Steng av og dropp oppvarming i rom som ikke er i bruk
  • Etterisolering
  • Installere varmepumpe
  • Installere solceller
  • Velg en rimelig strømleverandør

 

Å sette av litt penger til sparing hver måned er lurt. Ikke bare står man klar til å kunne betale uforutsette ting som for eksempel høyere strømregninger – men det gjør det også enklere å realisere drømmer. Les mer om ulike måter å spare på her.