Jan-Roger har jobbet med snøfresere i 40 år: Her er hans råd til deg som vil investere

Den dyreste snøfreseren kan bli den billigste på sikt, sier erfaren verkstmester.

I år som i fjor har det snøen lavet over hele Nord-Norge, og nedbøret ser ut til å ingen ende ta.

Jan-Roger Hansen er verkstmester ved Maritim Center i Tromsø, og har jobbet med snøfresere siden romjula i 1979 som skolegutt. Han har nærmest aldri opplevd maken til pågangen i år.

– Vi merker en betydelig økning i år. Både når det gjelder salg, men også på servicesiden. Det som har vært litt unikt i år er at det har snødd over hele landet, slik at det har vært lite snøfresere å få tak. Tilgangen på snøfresere landsbasis påvirkes av betydelige snøfall på østlandet, ettersom forhandlere sørpå kjøper flere maskiner enn tidligere, sier Hansen.

Derfor har man en situasjon hvor man nærmest har blitt tom på lager i Tromsø.

– Lærdommen får være at man bør være litt tidlig ute. Det er for sent å komme når snøen laver ned, sier Hansen.

Dyrt kjøp – billig i drift

Han forteller at det er de dyreste maskinene som selges mest.

– Det tror jeg er fordi folk i Nord-Norge har erfart store snømenger, og vet at man trenger noe solid. Dersom du legger penger i å kjøpe en kostbar snøfreser, vil det være en god investering.

Verkstmesteren utdyper:

– Jeg pleier å si at i et snøfreser-liv er den dyreste investeringen i realiten den rimeligste. Den koster naturlig nok når den blir anskaffet, men den er billig å holde i drift. I tillegg er avgangsverdien høy, dersom du skal selge den på et tidspunkt.

Slik holder du verdien vedlike

Enkle ting gjør at du holder verdien vedlike på snøfreseren.

– Du må alltid sørge for at maskinen har olje på motor og får stellet den skal ha. Sørg for at den har fersk bensin. Bensin i dag er et dårlig produkt. Mye av startproblemene på snøfreserne skyldes dårlig og gammel bensin, forklarer Hansen.

Den typiske fellen du må unngå – er gjenstander i skovla.

– En feil som ofte går igjen er brytebolter (sikkerhetsbolter) som ryker dersom man kjører på ting, eller kjører ting inn i skovla. Det være seg tauverk, strenger eller andre gjenster. Det må man unngå, råder den erfarne verkstmesteren.

Dekket av innboforsikringen

Ingelin Friis-Dahl – rådgiver i SpareBank1 Nord-Norge – forteller at snøfreser dekkes i utgangspunkt av innboforsikringen.

– Snøfresere som ikke kan kjøre fortere enn 10 km/t er dekket på innboforsikringen med noen begrensinger, og det forutsettes selvfølgelig at den oppbevares trygt og forsvarlig.
Begrensningen er eksempelvis at motorskader ikke dekkes og at tyveri, samt hærverk ved tyveri fra privatboligs uteareal på forsikringsstedet som ikke er fellesareal, erstattes med inntil 15 000,-. Husk derfor å sette snøfreseren inn i låst garasje eller utebod, og ikke ha den stående ute på gårdsplassen, sier Friis-Dahl.

 

Vil du vite mer om vår innboforsikring? Trykk her for å lese mer