Lærer å kjøre mykt med Smart bilforsikring

Isak Rokkan (16) tråkker mykt på gassen, ser langt fram i trafikken og bremser rolig ned inn mot kryss. Spinn-appen gir belønning i form av høyere score når Isak får til god flyt i øvelseskjøringen.

Isak Rokkan er den eldste av tre gutter i den bil- og motorinteresserte familien i Kabelvåg i Lofoten. Motorsport er deres store, felles lidenskap. Isak var bare ni år gammel da han startet med crosskart på lukket bane. Som 14-åring startet han med bilkjøring. Da debuterte han som bilcross-fører. Også det på lukket bane.

Lett motorsykkel

16 år og én måned gammel kunne han føle friheten ved å føre eget sitt eget kjøretøy i trafikken på egenhånd. Da var førerkortet til lett motorsykkel «i lomma». Hans Yamaha MT på 125 kubikk er flittig brukt, ikke minst i Bodø, hvor Isak går på håndball-linja på NTG (Norges Toppidrettsgymnas).

Lærdommen fra motorsykkelsetet har vært god å ha med seg over til bilkjøringen på offentlig vei, syns den rolige tenåringen fra Kabelvåg.

– Når jeg kjører sykkel, er jeg veldig bevisst på at jeg er den svakeste parten om den skulle oppstå en situasjon. Derfor er jeg nøye med å plassere med slik at jeg både ser – og blir sett av medtrafikantene, forklarer Isak.

Nysgjerrig på Smart bilforsikring med Spinn-appen? Les mer her

Overgang til bil

Den største overgangen fra sykkel til bil, har vært det å beregne nedbremsing i trafikken.

– Bremselengden er noe helt annet i bil, enn på motorsykkelen.

Blir nedbremsingen i hardeste laget, blir scoren i Spinn-appen tilsvarende lavere. I tillegg til tilbakemeldingene som mamma Renate og stepappa Espen gir før, under og etter kjøreturer, leser Isak av poengene i appen for å følge utviklingen over tid. Målet er å få høyre poengsum enn mamma Renate. Også hun driver med motorsport, og er opptatt hvordan kjøringen utføres på både lukket bane og på offentlig vei.

– Vi er nok over snittet opptatt av hvordan kjøringen utføres. Det skal være både trygt og komfortabelt — to ting som gjerne henger sammen, sier hun.

Forsiktig sjåfør

Om ikke bil som fritidssyssel var nok; samboer Espen begynte i løpet av fjoråret som bilselger hos Bil i Nord i Svolvær.

– Jeg er nok en forsiktig sjåfør, sier Isak og ser bort på mamma.

Hun nikker.

– Isak er ikke den som tar sjanser. Han er stille og rolig som type. Dette gjenspeiler seg bak rattet. Jeg har mer enn én gang vært imponert over måten han beholder roen på når vi har vært over hos han i Bodø, og han får prøvd seg i bytrafikken, repliserer mammaen.

Ved å logge på den konkrete sjåføren som sitter bak rattet, kan flere sjåfører få sin personlige score og utvikling gjennom Spinn-appen, som er en del av bilforsikringen med samme navn. På ett område har familien i Lofoten valgt å begrense mulighetene som ligger i teknologien. Familiens BMW X5 har 360-graders ryggekamera.

Slår av hjelpemidler

– Det slås av når Isak skal rygge, eksempelvis ved parkering, sier Renate.

– Det er helt greit. På den måten lærer jeg å bruke speilene. På den bilen jeg har råd å kjøpe når jeg blir 18, er det neppe ryggekamera. Det er viktig å kunne rygge uten å bruke hjelpemidlene, sier Isak og legger til:

– Parkering og rygging er noe av det vanskeligste med bilkjøringen. Det er noe med å vite hvor hjørnene på bilen er, og hvor man kommer med de ulike manøvrene. Dette er noe jeg trenger å øve mye mer på, sier 16-åringen.

Spinn-appen har ingen «rygge- eller parkeringsindeks», men den øvrige framgangen i øvelseskjøringen til Isak følges med interesse av hele den bilinteresserte familien i Lofoten.

Bli kvitt kjørelengdeangsten med Smart bilforsikring