460.000 nordmenn gruer seg til årets skattemelding

På torsdag blir skattemeldingen tilgjengelig for de fleste av oss, men det er ikke noe alle ser frem til. En fersk undersøkelse viser at hver tiende nordmann gruer seg til å gå gjennom skattemeldingen – og enda flere har ikke peiling på hva det står i den.

Torsdag denne uken får du vite om du får litt ekstra å rutte med i sommer, eller om du står overfor en sur baksmell. En ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1 viser at 11 prosent gruer seg til å gå gjennom skattemeldingen sin. Blant de mellom 25 og 34 år er andelen hele 23 prosent.

Mangler oversikt

I tillegg viser undersøkelsen at fire av ti har liten eller ingen oversikt over hvor mye de får tilbake eller må ut med i restskatt.

– Uten oversikt er det ikke rart at mange gruer seg til å åpne årets skattemelding. Men det er ikke store innsatsen som skal til for å få oversikten du trenger, og unngå at skattemeldingen blir et stressmoment i hverdagen, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1 Nord-Norge, Linda Tofteng Eliassen.

–Det beste er å ha oversikt over at man betaler rett skatt lenge før Skattemeldingen kommer, man kan når som helst benytte de offentlige skattekalkulatorene for sikre seg på begynnelsen av et år. Eventuelt underveis dersom økonomisk situasjon endrer seg. Det er aldri hyggelig å lure på om man får baksmell, sett deg i en posisjon hvor det ikke skal skje.

Forstår ikke innholdet

De fleste får skattemeldingen, med de viktigste postene som lønn, skatt, gjeld og renter, ferdig utfylt. Likevel er det den enkeltes ansvar å kontrollere at opplysningene som er forhåndsutfylt stemmer. Undersøkelsen viser at flere syns det er lettere sagt enn gjort. Én av seks svarer at skattemeldingen er vanskelig å forstå, og to av ti frykter at de ikke får med seg alle fradragene de har krav på.

– Skattemeldingen kan oppfattes som en komplisert affære, og hvis man ikke forstår er det viktig å be om hjelp. Det er all grunn til å sjekke den nøye, også hvis du ikke får en baksmell. Ikke gå i fella og vær fornøyd med at du får penger tilbake. Jakt heller på flere fradrag i skattemeldingen, kanskje skal du ha enda mer tilbake. Tiden du bruker på å gå gjennom skattemeldingen kan bli noen svært lønnsomme minutter, sier Eliassen.

Her er forbrukerøkonomens tips før du leverer skattemeldingen i år:

  1. Sjekk inntekten. Skattefrie frynsegoder og godtgjørelser kan være feilført som lønn.
  2. Før opp reisefradrag eller pendlerfradrag. Dette er IKKE forhåndsutfylt. Bruk gjerne skatteetatens kalkulatorer for beregning av fradragene.
  3. Sjekk at alle utgifter til pass av barn er med. Det kan være mangler i oppgavene fra barnehage og SFO. Ikke glem utgifter til privat barnepass og kjøring til og fra barnehage.
  4. Få med fradrag for fagforeningskontingent og gaver til frivillige organisasjoner som er godkjent for skattefradrag.
  5. Samboer og felles lån? Husk fordeling av rentefradraget. Samboere må ha avtale om fordeling av renteutgiftene.
  6. Privat lån eller lån fra arbeidsgiver? Før opp rentene og få fradrag.
  7. Bruk fradragsveilederen på skatteetaten.no. Den hjelper deg å finne de vanligste fradragene du har krav på.
  8. Refinansiert? Du får fradrag også for utgifter til takst og andre omkostninger/gebyrer.
  9. Funnet feil eller gjort endringer? Du kan selv gjøre en ny skatteberegning på skatteetaten.no.
  10. Restskatt? Hvis du betaler skyldig skatt innen fristen 31. mai, slipper du renter på restskatten. Les om frister for betaling av restskatt på skatteetatens sider.

Trenger du rådgivning eller hjelp: Ta kontakt med oss på telefon 91502244 eller book møte med en rådgiver i din lokalbank ved å trykke her:

Book et møte med rådgiver her

 

Fristen for å levere skattemeldingen er tirsdag 30. april for lønnsmottakere og pensjonister og 31. mai for personlig næringsdrivende. Hvis du ikke gjør endringer i skattemeldingen, trenger du ikke gjøre noe. Skattemeldingen regnes da som levert med de forhåndsutfylte opplysningene.