Mange nordlendinger gjør denne skattetabben

Siste frist for å sjekke og endre skattemeldingen for fjoråret nærmer seg. Ti prosent av nordlendingene dropper å sjekke noe som helst og går dermed glipp av muligheten til å redusere baksmellen eller få enda mer tilbake.

 Midnatt tirsdag 30. april stenger Skatteetaten muligheten for å gjøre endringer i skattemeldingen. En undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser at ti prosent av nordlendingene enten lar være å åpne skattemeldingen, eller hopper over tallene og kun sjekker om de får penger igjen eller baksmell.

– Det er en skattetabbe av dimensjoner å ikke en gang å kaste et blikk på tallene som danner grunnlaget for beregningen av skatten. Mange nordlendinger risikerer å gå glipp av verdifulle fradrag og ender opp med å betale for mye i skatt, sier Sølvi Jonas de Jong, avdelingsleder personmarked i SpareBank 1 Nord-Norge i Alta.

Mange skjønner ikke hva som står

Av nordlendingene som ikke sjekker tallene i skattemeldingen oppgir 22 prosent at den viktigste grunnen er at de regner med at det som står der er riktig. 42 prosent svarer at årsaken er at de ikke skjønner innholdet i meldingen.

Opplysningene i skattemeldingen er stort sett riktige, men ikke alltid. Det kan skje feil. I tillegg er det opplysninger som ikke er ført opp og som hver enkelt må fylle ut selv. Det gjelder for eksempel utgifter til jobbreise og pendlerutgifter. Dette er utgifter som kan gi fradrag og mindre skatt.

– Husk at beløpet som står oppført at du har til gode eller må betale tilbake, er en foreløpig beregning. En liten innsats kan gjøre at du kommer bedre ut enn det ser ut til, sier Jonas de Jong.

Verdifulle minutter

De foreløpige tallene fra Skatteetaten viser at 2,9 millioner nordmenn ligger an til å få penger tilbake, mens 800.000 sannsynligvis må betale restskatt.  De som ligger an til å få penger tilbake, får i gjennomsnitt 11.800 kroner. De som ser ut til å få restskatt, må i snitt betale 25.900 kroner.

– De minuttene du bruker på å sjekke tallene og jakte fradrag kan være verd tusener av kroner. Og som en ekstra bonus får du bedre innsikt i hvordan økonomien din har utviklet seg det siste året, sier avdelingslederen.

Sølvi Jonas de Jong ti tips før du leverer skattemeldingen i år:

  1. Sjekk inntekten. Skattefrie frynsegoder og godtgjørelser kan være feilført som lønn.
  2. Før opp reisefradrag eller pendlerfradrag. Dette er IKKE forhåndsutfylt. Bruk gjerne skatteetatens kalkulatorer for beregning av fradragene.
  3. Sjekk at alle utgifter til pass av barn er med. Det kan være mangler i oppgavene fra barnehage og SFO. Ikke glem utgifter til privat barnepass og kjøring til og fra barnehage.
  4. Få med fradrag for fagforeningskontingent og gaver til frivillige organisasjoner som er godkjent for skattefradrag.
  5. Samboer og felles lån? Husk fordeling av rentefradraget. Samboere må ha avtale om fordeling av renteutgiftene.
  6. Privat lån eller lån fra arbeidsgiver? Før opp rentene og få fradrag.
  7. Bruk fradragsveilederen på skatteetaten.no. Den hjelper deg å finne de vanligste fradragene du har krav på.
  8. Refinansiert? Du får fradrag også for utgifter til takst og andre omkostninger/gebyrer.
  9. Funnet feil eller gjort endringer? Du kan selv gjøre en ny skatteberegning på skatteetaten.no.
  10. Restskatt? Hvis du betaler skyldig skatt innen fristen 31. mai, slipper du renter på restskatten. Les om frister for betaling av restskatt på skatteetatens sider.

Kilde: Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1

Fristen for å levere skattemeldingen er tirsdag 30. april for lønnsmottakere og pensjonister og 31. mai for personlig næringsdrivende. Hvis du ikke gjør endringer i skattemeldingen, trenger du ikke gjøre noe. Skattemeldingen regnes da som levert med de forhåndsutfylte opplysningene.