Konfirmasjon – uten å grave for dypt i lomma

Mange bruker i snitt 36 000 kroner på konfirmasjon. – Det trenger ikke bli så dyrt verken å arrangere eller gi gave, sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen. Her får du hennes 5 tips: 

Hvite duker, store blomster og mange taler. Og en 15-åring som kanskje føler det blir for mye oppmerksomhet på konfirmasjonsdagen. Det er ikke gitt at konfirmanten selv ønsker seg det store selskapet, kanskje han egentlig kunne tenke seg en liten fest hjemme på kjøkkenet. For det er ikke penger det kommer an på, men det å være sammen. Og samtidig kan det være store summer å spare. På den andre siden er det også mange som har spart til en stor fest, og som på alle måter har råd til det.

– Det viktigste er kanskje å prate med 15-åringen selv om konfirmasjonen, hva han eller hun har lyst til å gjøre, sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge. Hun får ofte spørsmål om konfirmasjon, både fra foreldre som skal arrangere en – og gjester som skal bidra med gave.

For konfirmasjon kan være noe som koster mye, og det er ikke dermed sagt at økonomien til alle tåler det. For noen er ikke dette en økonomisk utfordring, men de fleste må spare for å komme opp i slike beløp.

– Dersom det påvirker familiens økonomi og handlekraft negativt å bruke så mye på en dag, er vi kanskje i 2019 moden for å tenke litt nytt også om konfirmasjon. Vi bør være åpen for å gjøre noe annerledes – og fortsatt gi konfirmanten en flott dag, sier Linda Tofteng Eliassen.

Lure tips og triks til rimeligere konfirmasjonsfest

 

Bunad er flott, men kan innebære en stor kostnad.

 

Opplevelser eller fond

Linda Tofteng Eliassen mener det går an å gi andre ting enn akkurat penger. Hva med en opplevelse? Forbrukerundersøkelser viser ofte at folk ønsker seg en opplevelse til jul og i bursdager, noe som kan overføres også til konfirmasjon. Det kan være en opplevelse som kan være med på å utvide perspektivet til 15-åringen, for eksempel.

– Hva med en isfisketur, en teaterforestilling eller en kveld på restaurant? Det kan også være en slags dannelsesreise, mer enn en konvolutt med kontanter, sier hun.

Mange tenker kanskje at penger i fond er både et lønnsomt og fornuftig bidrag til den store dagen. Du bør ha et litt lenger tidsperspektiv for at det skal lønne seg for konfirmanten å kjøpe aksjer. Det bør gjerne gå noen år før han skal bruke det.

– Aksjefond er lønnsomt, men det tar lang tid. Så hvis du tenker at det kan være hjelp til bolig, så kan penger på en BSU-konto være bedre. En sparekonto som foreldrene oppretter og som kan stå til han eller hun blir større, er selvfølgelig også et godt alternativ, sier hun.

Ikke glem sparekontoen

For én ting er at konfirmanten brått har blitt betydelig rikere mot slutten av konfirmasjonsdagen. En annen ting er at kontanter har en tendens til å forsvinne. Fort.

– Det er veldig få 15-åringer som er vant til å få så mye penger. De pengene som kommer som cash kan bli liggende i konvolutter og bli borte på butikken. Man bør snakke i god tid med konfirmanten, for undersøkelser viser at man er mer gnien med bruk av konfirmasjonspenger hvis man har tatt den praten i forkant. Det er vanskeligere etterpå, sier hun.

Fem smarte pengeråd til konfirmanten

Hun anbefaler foreldre å sette pengene på sparekontoen til konfirmanten vet hva han skal bruke dem på.

– Hvis han er så heldig å få en betydelig sum, er det jo likevel fint å sette litt penger på brukskontoen slik at han kan kjøpe seg noe han har skikkelig lyst på først – ikke bare snusfornuftige ting, sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen.

 

Forbrukerøkonomens 5 tips til konfirmasjonen:

 

  • Tenk miljø og gjenbruk

Går det an å arve en bunad, sjekk rundt i familien. Søk på Finn eller kanskje noen har en å låne? Og til den store dagen: Det er sikkert flere i vennegjengen som har konfirmant, kan dere låne utstyr hos hverandre og sende dukene rundt?

  • Gjør det enkelt

Det viktigste er å samle alle man er glad i å og få sagt det man vil. Det kan man også gjøre med å sette opp en lavvo eller et partytelt i hagen. Du kan en fest hjemme på kjøkkenet og servere en stor lammegryte.

  • Ta med konfirmanten på råd

Hva har han eller hun egentlig lyst til å gjøre – innenfor en økonomisk ramme? Det kan hende det er noe helt annet enn du som forelder har sett for deg. Kanskje konfirmanten vil ha en enklere bevertning eller gjøre noen annet for pengene en stor fest ville kostet.

  • Ha en spareplan

Det er veldig lurt å spare til konfirmasjon, for de færreste av oss har beløpene det koster på lønnskontoen. Så skal du ha konfirmant om noen år, er det smart å begynne sparingen nå. I neste omgang er det førerkortet som kommer, og det kan også være lurt å begynne å sette av penger til.

  • Gi det du har lyst til

Forbrukerøkonomen får også mange spørsmål fra folk som går på gaver til konfirmanten. Hvor mye bør man egentlig gi? En bank blander seg ikke inn i verken hvor mye du vil bruke på konfirmasjonen eller hvor stor gaven skal være. Men noen ting kan man tenke på:

– Gaven kommer jo litt an på hvor nær du er konfirmanten. Vi pleier å si at du skal gi det du har lyst til, og det du har råd til.