Talenter

Får springbrett til å bli best i nord


SpareBank 1 Nord-Norge har gjort sin første tildeling av Samfunnsløftets Talentstipend. Fem talenter fra landsdelen får 150 000 kroner hver til å utvikle seg videre.

Da SpareBank 1 Nord-Norge i 2018 ba om innspill til Samfunnsløftet, kom det inn svært mange innspill som handlet om å virkelig satse på de unge i nord. Det gjorde inntrykk på konsernsjef Petter Høiseth.

– Noen av de historiene som berørte meg mest, var om de unge og hvilken framtid de ser for seg. Vi vet at de ønsker å bo her i landsdelen, og Nord-Norge trenger at de blir. Men vi må i større grad legge til rette for at de skal kunne utvikle seg her, sier Høiseth.

På høyt nivå

Basert på alle tilbakemeldingene og innspillene etablerte SpareBank1 Nord-Norge Samfunnsløftets Talentstipend. Stipendet skal gå til talenter mellom 18 og 34 år som enten er idrettsutøvere eller aktører innen samfunnsutvikling og innovasjon, og som bor i landsdelen.

De fem som har fått de første stipendene er alle utøvere og gründere som i tillegg til å bygge opp og utvikle andre innen sitt område, også inspirerer i sitt lokalsamfunn. Samtidig som de presterer på svært høyt nivå selv.

– De har alle en fantastisk karriere foran seg, som vi er utrolig glad for at vi får lov til å være med på å utvikle. De har stå-på vilje og evne til å gjøre en forskjell, sier konsernsjefen.

Ingrid Oline Sivertsen er en dyktig entreprenører og innovatør, som nå har fått stipend på 150 000 kroner til å utvikle bedriften sin videre.

Lettere å satse

Stipendene skal bidra til at talentene virkelig kan satse i landsdelen, til å sikte mot toppen mens de samtidig bevarer tilhørigheten sin.

– I Nord-Norge er avstandene store, og kostnadene talentene har ved for eksempel å reise på samlinger og møte andre som også satser, er betydelige. Vi håper stipendet skal gjøre det enklere for dem å kunne satse uten å føle at de må dra sørover for å få ut sitt fulle potensial, sier Høiseth.

De første mottakerne av stipendet er:

  • Erik Valnes (23) fra Sørreisa – skiløper på sprintlandslaget
  • Ingrid Oline Sivertsen (24) fra Bodø, gründer og designer
  • Anna Svendsen (29) fra Tromsø – skiløper på elitelandslaget
  • Alexandra Divina (19) fra Tromsø – fremadstormende kickbokser
  • Jacob Fjelberg (19) fra Bodø – entreprenør og gründer av Trash Sensor

– Stas med stipend

Valnes, Divina og Svendsen skal alle satse videre i Nord-Norge gjennom talentstipendet innenfor idrett. De er glad for at de har blitt lagt merke til.

– Det er veldig stas at det er et nordnorsk stipend, sier Erik Valnes. Han skal bruke pengene på å satse ekstra hardt inn mot landslaget, i likhet med Anna Svendsen.

– Nå kan jeg spisse satsingen min enda mer. Det er bare opp til meg selv nå.

Alexandra Divina skal bruke stipendet på å finansiere samlinger og stevner framover, og har også bestemt seg for å gi en del av summen til klubben sin, Tromsø Kampsportklubb.

– Det føles bra å kunne gi noe tilbake. Og så er jeg glad for at stipendet gir meg mulighet til å bli i Nord-Norge framover og samtidig satse ordentlig, sier hun.

Flere stipend i vente

Eksterne fagjuryer innenfor hver av de to kategoriene har gjort søknadsvurderingene. Juryen for samfunnsutvikling og innovasjon har delt ut stipend til Ingrid Oline Sivertsen og Jacob Fjelberg for sine gründerbedrifter, og juryen for idrett har delt ut stipend til Erik Valnes, Anna Svendsen og Alexandra Divina.

Utdelingen av de fem første stipendene på til sammen 750 000 kroner, er bare startskuddet for en større satsing på talentutvikling i nord under Samfunnsløftet. Til høsten åpner en ny søknadsperiode på www.snn.no/talent.

– Vi håper på å finne både gamere, idrettsutøvere, akademikere, programmerere, gründere og forhåpentligvis også noen overraskelser i søknadsbunken, sier Christian Larsen, juryleder for idrett. Også Magnus Seppola, juryleder for samfunnsutvikling og innovasjon er spent på om enda flere får øynene opp for muligheten til å søke om stipend.