Å flytte hjemmefra for første gang

Det er ikke enkelt å flytte hjemmefra for første gang. Det har Nora (20) erfart. Hun ble overrasket over hvor mye ting koster.

Tromsøværingen Nora Mølmann flyttet i sommer hjemmefra for første gang. Da pakket hun kofferten og reiste over hundre mil sørover til Trondheim for å studere nordisk språk og litteratur ved NTNU.

– Jeg kom til byen en uke før skolestart, og det er jeg glad for. Selve flytteprosessen var et slit, det er mye som må planlegges før man flytter hjemmefra, sier Nora.

Reisen tok rundt 20 timer med bil. Nora og kjæresten tok turen som en liten ferie. Da de ankom Trondheim var ferien over. Neste stopp – en stor svenskeid møbelforretning på Leangen for å handle ting til leiligheten.

– Det var mye mer jobb enn forventet å flytte fra Tromsø, og det bør folk tenke over før de flytter hjemmefra. Men jeg er veldig glad for at jeg tok det valget. Jeg elsker Trondheim så langt, sier Mølmann.

Les også: Flytte hjemmefra? Her er noen tips!

– Vanskelig å spare

Når man flytter hjemmefra og må handle varene selv, så får man seg noen aha-opplevelser i starten, forteller Nora.

– Første gang på butikken hadde vi planlagt å handle en gang i uka. Vi lagde en liste over alt vi trengte og en ukesmeny. Vi handlet for 1300 kroner og måtte kjøpe ting som såpe, oppvaskmiddel  og andre ting man kjøper sjelden. Jeg har aldri handlet for så mye penger før, så det var litt skummelt, sier Nora.

– En ting jeg opplevde som overraskende dyrt er krydder. Jeg har kjøpt kanel, men har ikke så mye annet enn det, legger hun til.

Hun tror at folk kan spare en del penger på å planlegge handleturene og se hva som er nødvendig å kjøpe.

– Jeg er veldig glad i å planlegge og ha alt organisert, så jeg synes det funker veldig bra. Da blir det også mye enklere å ha oversikt over hvor mye penger man har brukt, sier hun.

I tillegg anbefaler hun sterkt å handle en gang i uka. Hun og kjæresten har laget seg et regnskap med alle kvitteringener på matkjøp som de oppsummerer sammen hver måned.

– Sik blir det enkelt å se hva vi har brukt penger på. Vi har også fått oss et eget bankkort til fellesinnkjøp for mat. Vi handler for det meste mat på tilbud, men det gjør det ikke vanskelig å spise sunt likevel. Også har vi en egen «kosekonto» som går til kino eller restaurantbesøk. Sparekontoen får også noen kroner, men jeg synes det er vanskelig å spare når man har så lite penger, sier 19-åringen.

Nora Mølmann ble overrasket over hvor dyrt krydder er.

Les også: Nikolai er en sjelden nordnorsk vare

– Struktur er nøkkelen

Etter noen måneder på egne ben har Nora noen gode tips til deg som er i ferd med å forlate redet for første gang.

– Planlegg ordentlig før du drar. Vær tidlig ute og forbered deg på hva som venter.  Få råd fra foreldre, besteforeldre og venner. Når du tror du har tenkt på alt, er det alltid en ting du ikke har tenkt på, sier hun og ler.

Da hun bodde hjemme i Tromsø hadde hun en deltidsjobb og tjente sine egne penger. De eneste utgiftene hun hadde da var busskort og lunsj i kantina på skolen. Det gjorde at det var enklere å spare.

Her i Trondheim har hun faktisk to deltidsjobber, men det betyr ikke at økonomien går av seg selv.

– Har man tid og mulighet bør man finne seg en deltidsjobb. Det går penger til ting her som det ikke gjør hjemme, så det blir fort trangt med bare studielånet, sier hun.

Deltidsjobb eller ei, hun tror studenter kommer langt ved å skape seg gode rutiner.

– Strukturen er nøkkelen når man flytter hjemmefra. Det er mulig å være fornuftig som student også, men det krever litt innsats. Og ikke minst- gode råd fra familie og banken hjelper, sier hun.

Vil du ha flere studenttips og økonomiske triks i hverdagen?

Følg SNN Ung på Instagram!