Det søte campingliv – som student

Marius Solberg Schanche (22) fra Brønnøysund valgte å bo i campingvogn under studietiden. Dermed kunne han sette av hele låneandelen av studiestipendet på sparekonto!

Marius har en bachelor som lærer i lomma, og tar siste året ved Universitetet Nord sin lærerutdanning i Levanger. Med det er han i ferd med å fullføre fire år som student – boende i campingvogn.

– Det var litt ensomt og uvant i begynnelsen, da jeg var ukjent på et nytt sted og var eneste «helårsturist» på campingen. Men jeg har aldri følt at jeg har flyttet vekk. Jeg har tatt semester for semester, og angrer ikke et sekund, sier den reflekterte 22-åringen.

– På en campingplass har du tilgang til fellesarealer for vask og matlaging, så jeg har ikke vært låst til vogna hele tiden. Det har alt i alt gått veldig bra for min del.


Marius har fullført fjerde året som student – i campingvogn. – Campinglivet har gjort at jeg har hele låneandelen av stipendet på sparekonto, sier han.

Rett på sparekonto

– Ved å bo i mamma og pappas campingvogn, har jeg bodd nærmest gratis. Kostnaden har vært 8000 kroner per studieår, pluss litt strøm. I realiteten er det bare noen hundrelapper i husleie per måned. Man får stipend og lån på tilsammen i snitt nærmere 10.000 per måned 11 måneder i året, og da jeg klart å sette av hele låneandelen og mere til på en sparekonto. Pappa lærte meg en gang at man blir ikke rik av det man tjener, men det man har på konto – så det har nok satt litt spor, ler Marius.

– Ved å bo i mamma og pappas campingvogn, har jeg bodd nærmest gratis. Kostnaden har vært 8000 kroner per studieår, pluss litt strøm. I realiteten er det bare noen hundrelapper i husleie per måned. Man får stipend og lån på tilsammen i snitt nærmere 10.000 per måned 11 måneder i året, og da jeg klart å sette av hele låneandelen og mere til på sparekonto. Pappa lærte meg en gang at man blir ikke rik av det man tjener, men det man har på konto – så det har nok satt litt spor, ler Marius.

Store deler av vinterhalvåret har han bodd omtrent alene på campingplassen. Men han opplevde også at en studiekollega valgte å kjøpe seg campingvogn, for så å selge den etter å ha brukt den under studiene – så det kan også være et alternativ.

Balansegang

Marius har tatt mange valg for å oppnå denne økonomiske friheten, men det har også gitt ham erfaring.

– En av erfaringene er at livet som sparsom student alene i campingvogn kan være litt for ensomt i lengden. Etter hvert har jeg blitt flinkere til å ta del i det sosiale, og sette mer pris på verdien av gode venner og opplevelser. Men det går helt fint å finne en balansegang her. For eksempel kan du delta i det sosiale, men ikke bruke mye penger på fest og alkohol. Jeg har også vært bestemt på å ha med meg matpakke hver dag, i stedet for å kjøpe mat i skolekantina. For prisen av et måltid ute kan du ha basisvarer for mange dager ved å lage maten selv!

Satser videre i USA

– Jeg kan nå betale ned hele studielånet om jeg vil, men jeg tar nå med meg oppspart kapital for å studere videre i USA.

Marius sikter mot tilleggsutdanning som personlig trener i tillegg til lærerutdanningen som kroppsøvingslærer.

– Det gir økonomisk frihet, og jeg føler det er lurt å ha litt flere valgmuligheter i jobbmarkedet. Utdanningen som lærer gir nærmest jobb-garanti per idag, men jeg har interesse for dette med trening og vil gjerne teste ut mulighetene som personlig trener.

  • Vurder campingvogn som alternativ til en dyr hybel
  • Studielån er rimelig, sett av det du sparer på høyrentekonto
  • Handle enkle og sunne basisvarer som havregryn, egg og bønner – det gir mye næring og er rimelig
  • Kjøp kjedenes billigmerker konsekvent – det er like bra kvalitet til en lavere pris
  • Sjekk ut studentrabatter over alt, hør med de lokalkjente
  • Vær sosial, men sløs ikke vekk hele stipendet