Det søte campingliv – som student

Marius Solberg Schanche (22) fra Brønnøysund valgte å bo i campingvogn under studietiden. Slik kunne han sette av hele studielånet på sparekonto.

Marius har fullført tre år av lærerutdanningen ved Nord universitet i Levanger, og er nå inne i sitt fjerde og siste år. Med det er han i ferd med å fullføre fire år som student – boende i campingvogn.

– Det var litt ensomt og uvant i begynnelsen. Jeg var ukjent på et nytt sted og var eneste «helårsturist» på campingen. Jeg har tatt semester for semester, og angrer ikke et sekund, sier den reflekterte 22-åringen.

– På en campingplass har du tilgang til fellesarealer for vask og matlaging, så jeg har ikke vært låst til vogna hele tiden. Det har alt i alt gått veldig bra for min del.


Marius har fullført fjerde året som student – i campingvogn. – Campinglivet har gjort at jeg har hele låneandelen av stipendet på sparekonto, sier han.

Rett på sparekonto

Schance bor i foreldrenes campingvogn, med særdeles beskjedene kostnader. I realiteten har den unge studenten bare hatt noen hundrelapper i husleie per måned.

– Jeg har bodd nærmest gratis. 8000 kroner per studieår, pluss litt strøm. Til sammen får man stipend og lån på nærmere 10.000 i snitt per måned. Dette får man elleve måneder i året, og jeg har klart å sette av hele lånebeløpet, og mere til, på en sparekonto. Pappa lærte meg en gang at man ikke blir rik av det man tjener, men det man har på konto – så det har nok satt litt spor, ler Marius.

Store deler av vinterhalvåret har han bodd omtrent alene på campingplassen. Men han opplevde også at en studiekollega valgte å kjøpe seg campingvogn, for så å selge den etter å ha brukt den under studiene.

Balansegang

Marius har tatt mange valg for å oppnå denne økonomiske friheten, men det har også gitt ham erfaringer han tar med seg videre. Livet som sparsom student alene i campingvogn kan nemlig være ensomt i lengden ifølge den sparsomme 22-åringen.

– Etter hvert har jeg blitt flinkere til å ta del i det sosiale, og sette mer pris på verdien av gode venner og opplevelser. Men det går helt fint å finne en balansegang her. For eksempel kan du delta i det sosiale, men ikke bruke mye penger på fest og alkohol. Jeg har også vært bestemt på å ha med meg matpakke hver dag, i stedet for å kjøpe mat i skolekantina. For prisen av et måltid ute kan du ha basisvarer for mange dager ved å lage maten selv, konstaterer han.

Satser videre i USA

– Jeg kan nå betale ned hele studielånet om jeg vil, men jeg tar nå med meg oppspart kapital for å studere videre i USA.

Marius sikter mot tilleggsutdanning som personlig trener i tillegg til lærerutdanningen som kroppsøvingslærer.

– Det gir økonomisk frihet, og jeg føler det er lurt å ha litt flere valgmuligheter i jobbmarkedet. Utdanningen som lærer gir nærmest jobb-garanti per idag, men jeg har interesse for dette med trening og vil gjerne teste ut mulighetene som personlig trener, sier den spreke lærerstudenten.

  • Vurder campingvogn som alternativ til en dyr hybel.
  • Studielån er rimelig, sett av det du sparer på høyrentekonto.
  • Handle enkle og sunne basisvarer som havregryn, egg og bønner – det gir mye næring og er rimelig.
  • Kjøp kjedenes billigmerker konsekvent – det er like bra kvalitet til en lavere pris.
  • Sjekk ut studentrabatter over alt, hør med de lokalkjente.
  • Vær sosial, men sløs ikke vekk hele stipendet.