Nordlendingene elsker Sverige og Spania – og har kofferten full av valuta

1 av 3 nordlendinger tar ut valuta i kontanter og har med i bagasjen når vi reiser på ferie. Vi tar også ut større beløp enn før. Det er verken lurt eller lønnsomt, forklarer forbrukerøkonom.

Like fullt som solkrem står på ferielisten til nordlendingene, står kontanter. På seks år har det gjennomsnittlige valutabeløpet vi har tatt ut økt med 20 prosent, viser tall fra SpareBank 1 Nord-Norges egne valutaminibanker. Selv om tallene viser at vi tar ut valuta sjeldnere enn før, tar vi ut mer når vi først går i minibanken. 1 av 3 av oss legger nemlig lokal valuta i kofferten, viser en undersøkelse fra Respons Analyse for SpareBank 1.

Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen er forbauset over de store beløpene – totalt tilsvarende 50 millioner kroner fra valutaminibankene i 2018.  Hun lurer på hvorfor så mange av oss føler vi må ha med kontanter på ferie. Trygghet kan være én årsak.

– Vi er vant til å kjøpe valuta hjemme i Norge, og det føles kanskje trygt å ha med penger til taxi og mat første dag. Vi er også vant til å betale med kontanter i utlandet, og glemmer at de aller fleste stedene tar kort, mener hun.  

Flest vil til Sverige

I noen få land er det kanskje best å ha med kontanter, men på de aller fleste steder er minibanker lett tilgjengelige – som oftest rett ved ankomsten på flyplassen. Og tar man i betraktning at nordlendingene foretrekker Sverige og Spania som ferieland, bør det ikke være noen stor grunn til å fylle kofferten opp med kontanter. 33 prosent av nordlendingene har tenkt å reise til nabolandet på ferie i sommer, og 19 prosent til Spania, viser undersøkelsen.

– Sverige er jo som hjemme, så her anbefaler vi å bruke kredittkort når du ferierer. Mange tenker ikke over at det er billigere og bedre å bruke kortet der du er, sier Tofteng Eliassen.

Sikkert med kort

Det vil stort sett være dyrere å ta ut kontanter i Norge, siden det er en større kostnad for bankene å holde utenlandsk valuta enn norsk. Men det viktigste er at det er sikrere å betale med kredittkort enn å omgi seg med flere hundre Euro i kontanter.

– Og om du tar ut 4000 kroner i Euro og mister pengeboka, er de pengene tapt. Men med kredittkort får du pengene tilbake dersom du blir svindlet, siden det ikke trekkes av brukskontoen din. Om et kredittkort er på avveie, står ikke lønnen din på spill, påpeker forbrukerøkonomen.

Lurt med flere kort

Det som er viktigere enn kontanter, er å ha mer enn ett kort med seg til utlandet. Du kan for eksempel ha med et kredittkort i lommeboka, og et visakort og noe lokal valuta som ligger igjen på hotellrommet. Da er du alltid sikret hvis uhellet skulle skje.

– Ha med lite kontanter og bruk kortet mest mulig når du skal betale, det er vår generelle anbefaling, sier hun. 

Velg alltid lokal valuta

Og er du en av dem som alltid tviler når spørsmålet om norske kroner eller lokal valuta kommer opp på kortmaskinen på strandrestauranten? Da skal du alltid velge lokal. Grunnen er at du automatisk får rett kurs, den som gjelder i det landet den dagen.

– Dersom du velger å betale i norske kroner, har restauranten rom for å ta et høyere omregningsgebyr. Du må regne med at det går et høyere beløp ut fra kontoen, sier forbrukerøkonomen, som til slutt minner om hvorfor det også er lurt å bruke opp alle kontantene før du reiser hjem:

– Husk at nesten ingen banker tar imot euroene dine når du kommer tilbake, for de har ikke kasser lenger. Så da må de nok ligge i skuffen til neste reise.