Stor guide: Bør du kjøpe ny eller brukt bolig?

Du skal ut på boligjakt og det store spørsmålet melder seg raskt. Skal du kjøpe en brukt eller en splitter ny bolig?  

I dagens boligmarked er det verdt å tenke om hva som passer deg best.

– Valget mellom å kjøpe brukt bolig eller ny bolig har begge fordeler og ulemper. Hva du ender opp med kommer an på dine ønsker og behov, vi er her for å hjelpe deg, sier daglig leder Wenche E. Odden Kvamme i Eiendomsmegler 1 Tromsø Rødbanken.

Kjøpe ny bolig:

 • Gjør dine egne endringer

Dersom du kjøper tidlig i byggeprosessen, kan du selv bestemme hvordan leiligheten skal se ut – både med tanke på farger, parkett, innredning – men også planløsning.

 • Du slipper budrunde

Når et større boligprosjekt legges ut for salg, så er prisen satt. Det er ingen budrunde, og hvis du er villig til å betale markedspris, får du den boligen du ønsker.

– Mange steder er prisene for brukte boliger blitt svært høye. I tillegg kommer eventuell oppussing, som gjerne blir dyrere og mer tidkrevende enn antatt. Hvis du må leie inn håndverkere for å gjøre jobben, tjener du som regel ikke inn pengene, sier Kvamme.

 • Du kan spare mye på dokumentavgiften

På nybygg betaler du dokumentavgift (2,5 prosent) av tomteverdien, ikke av hele kjøpesummen.

– Det betyr at du kan spare mye penger dersom boligen har en markedsverdi på eks. 6 millioner kroner, mens tomteverdien stort sett ligger langt lavere.

 •  Alt er nytt og bygget etter nye tekniske krav

Ved nybygg er alt nytt, både materialer og innredninger. Dermed slipper du uforutsette vedlikeholdsutgifter de første årene. I tillegg får du en bolig med høy teknisk standard med tanke på blant annet ventilasjon, brannsikring, våtrom og lydisolasjon. Nybygg er bygd etter teknisk forskrift fra 2010, som også tilsier universell utforming.

 • Du kan klage til utbygger

Kjøp og salg av bolig under oppføring reguleres av bustadoppføringslova. Her er det utbyggers ansvar å rette opp feil og sørge for at boligen blir levert i henhold til kontrakt.

 • Finnes i alle prisklasser

I nye boligprosjekter vil du finne boliger i alle prisklasser, fra små leiligheter til større leiligheter eller rekkehus.

– Kvadratmeterprisen på et nybygg kan være høyere enn ved bruktbolig, men som regel er planløsningen smartere og mer anvendelig, sier Kvamme.

 • God tid til salg av eksisterende bolig

– Hvis du kjøper ny bolig, ligger innflytting trolig 1,5-2 år fram i tid. Det betyr at du har god tid til å rydde, pakke og gjøre din eksisterende bolig klar til salg. Dette er spesielt viktig hvis du skal flytte fra en stor enebolig.

 • Skap bomiljøet selv

I et nytt boligprosjekt kan du selv være mer aktiv i å skape et godt bomiljø for deg og naboene. Alle flytter inn «samtidig» og er med på danne naboskapet.

 • Støy under bygging

I større boligutbyggingsprosjekter kan det være at du kan høre bygging og oppleve støy rundt dette i en periode.

De fleste utbyggere bygger trinnvis, slik at ditt leilighetsbygg kan være ferdig når man starter opp neste. Heldigvis er dagens isolasjonskrav slik at man sjelden hører støy når man er innendørs, i tillegg vet man at det er for en periode, sier eiendomsmegleren.

Skal du kjøpe bolig, pusse opp eller flytte boliglånet ditt? Søk lån hos oss i dag – enkelt og uforpliktende.

Kjøpe brukt bolig:

 • Klar til innflytting

Når en brukt bolig legges ut for salg, så er den klar til innflytting innen rimelig tid. Det betyr at dersom du trenger en bolig her og nå, så må du kjøpe brukt.

 • Du kan øke verdien med oppussing

Hvis du er handy og kan pusse opp selv, kan du tjene mye på å kjøpe et renoveringsobjekt. Bonus er at du får boligen akkurat slik du selv ønsker den. Men – må du leie inn håndverker til å ta oppussingsjobben, så blir det fort dyrt.

 • Du vet hva du får

Når du kjøper en brukt bolig, kan du gå på visning og se og sjekke hva du får. Du vet nøyaktig hva du får og du kan se for deg hvordan det er å bo der selv. Ved nybygg må du stort sett forholde deg til en illustrasjon og plantegninger.

 • Kjent bomiljø

En brukt bolig ligger som regel i et bomiljø som allerede er etablert, slik at du i større grad vet hva slags nabolag du får. Du kan forhøre deg hos eiendomsmegler eller naboer om skoler, barnehager, butikker, aktivitetstilbud og annet i nærmiljøet.

 • Du kan klage til selger

Når du kjøper brukt bolig er det avhendingsloven som gjelder. Her selges boligen normalt «som den er», med de feilene som måtte finnes. Det betyr blant annet at det ikke er sikkert at tilgjengeligheten (universell utforming) er etter dagens krav.

 • Utvalget av boliger er større

Dersom du er på jakt etter en bolig i et spesielt strøk, så kan det være at du ikke har noen annen mulighet enn å kjøpe en brukt bolig. Det er også til enhver tid flere brukte boliger enn nye for salg.

 • Større utvalg i boligtype

Dersom du er på jakt etter enebolig, vil du som regel måtte se etter brukt bolig eller kjøpe egen tomt og bygge selv.

– De fleste utbyggere bygger leiligheter, og i noen grad rekkehus. Byggekostnaden for enebolig i dag er så høy, at det for en utbygger sjelden lønner seg å bygge ny enebolig for salg, sier Kvamme.

 • Du kan gjøre et kupp

Når du kjøper brukt bolig kan du havne i budrunde, men dersom ingen andre byr og markedet er dårlig, så kan du også gjøre et kupp og få boligen under takst.

 

Skal du kjøpe bolig er det lurt å skaffe seg et finansieringsbevis. Hos oss får du finansieringsbevis på minuttet! Søk finansieringbevis her.