Tre steg til full kontroll på din pensjon – enten du er 30, 40, 50 eller 60 år

Midlene du skal leve av når du går av med pensjon kommer fra tre steder: Folketrygden (sparing fra det offentlige), sparing fra tidligere/nåværende arbeidsgiver, og egen sparing. Det tar deg bare 30 minutter å få full kontroll på pensjonen din, og å gjøre nødvendige grep. Hva venter du på?

Steg 1: Sjekk hva du ligger an til å få i pensjon

Det er svært enkelt å finne ut hva du får utbetalt den dagen du går av som pensjonist. Etter innlogging på www.norskpensjon.no vil du få oversikt over alle avtalene du har hatt fra tidligere arbeidsgivere og nåværende arbeidsgiver. Trykk «Beregn min pensjon» og du får komplett oversikt over hva du får utbetalt i pensjon fra det året du velger å gå av med pensjon. For deg som jobber i kommune/fylkeskommune, helseforetak eller bedrift med offentlig tilknytning får du tilsvarende oversikt ved å logge inn på www.klp.no/logg-inn.

Steg 2: Samle alt på ett sted og avpass spareprofilen

Har du hatt flere arbeidsgivere har du garantert pensjonsavtaler (pensjonskapitalbevis og fripoliser) liggende hos flere livselskaper. Dette er din oppsparte pensjon – og det er særskilt to ting du bør gjøre med disse pensjonspengene;

  • Flytte alle avtalene til ett livselskap. På denne måten får du langt bedre oversikt, og du slipper doble og triple årsgebyrer. Rent praktisk vil du også oppnå å få pensjonen din utbetalt fra en i stedet for mange selskaper den dagen du går av. For å gjøre dette går du inn på Norsk Pensjon, noterer ned hvilke livsforsikringsselskaper du har avtale hos og avtalenummeret. Deretter kan du enkelt flytte disse til det selskapet du ønsker skal ta vare på pengene for deg frem til du pensjoneres.

Vil du flytte alle pensjonssparepengene dine til SpareBank 1 Nord-Norge kan du enkelt gjøre dette selv i nettbanken ved å trykke her

Du kan også ta kontakt med oss på 915 02244 så hjelper en av pensjonsspareekspertene våre deg.

  • Har du mange pensjonsavtaler har du sannsynligvis også flere ulike såkalte spareprofiler, som kort fortalt betyr hvor stor aksjeandel du har på pensjonssparepengene dine. Har du alt samlet hos SpareBank 1 Nord-Norge hjelper vi deg med å avpasse dette svært avgjørende punktet for din pensjon, gjennom en såkalt alderstilpasset profil. Har du lang tid igjen til pensjonsalder vil du ha høy aksjeandel og vice versa lav aksjeandel dersom det er kort tid til du går av. Aksjeandelen er avgjørende for den langsiktige avkastningen du får av pengene dine, og er derfor ensbetydende med hvor mye du til slutt ender opp med å få i pensjon. Derfor er det ekstremt viktig å ha kontroll på dette punktet.

Steg 3: Er du fornøyd eller må du ta grep?

Etter steg 2 skal du ha full oversikt over hva du får utbetalt som pensjonist. Er du fornøyd, så er du i mål og kan være svært tilfreds med at du har full oversikt og full kontroll, samtidig som du trolig har fått kuttet gebyrer og fått kvalitetssikre din personlige spareprofil. Mange blir imidlertid overrasket når de oppdager hva de faktisk ligger an til å få i pensjon. Eneste medisin er da egen sparing. Enten opprette helt ny egen pensjonssparing, eller øke den du allerede har.

I SpareBank 1 Nord-Norge tilbyr vi 3 ulike typer pensjonssparing:

  • Pensjonskonto
  • IPS
  • Aksjesparing i fond

Er du under 34 år anbefaler vi sterkt BSU som første sparemetode. Sparer du i ordinære aksjefond anbefaler vi at du oppretter og foretar sparingen din innenfor aksjesparekonto.

Les mer om sparing til pensjon

Vi gjør oppmerksom på at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.