7 ting som gjør barna tryggere på skoleveien

Det er veldig mange barn som tar bena fatt på skoleveien – og bra er det. Men enten det er langs trafikkerte gater eller rolige landeveier så er det viktig å lære dem å ferdes trygt i trafikken. Her er noen ting du kan lære dem slik at du kan vinke dem avgårde med god samvittighet om morgenen.

Du husker sikkert at du selv var mye mer impulsiv og uredd du var som barn. Når man er liten er det ikke lett å forstå hvor farlig det å ferdes langs veien kan være – men øvelse gjør mester, også her.

Det beste er å øve når dere likevel er på vei til og fra skolen. Men går ikke det, kan dere øve i helger og om ettermiddagen i stedet. Et eksempel for de som tar skolebuss, er at dere kan øve på å gå til bussholdeplassen og på å vente rolig til bussen har stoppet. Øv også på å krysse veien først etter at bussen har kjørt.

Øv på…

1. Å bruke øynene og ørene
Snakk sammen om hva dere ser og hører i trafikken, og hva de ulike situasjonene kan føre til. Da lærer barnet å tolke og forstå hva som skjer, og hva det må passe seg for.

2. Å krysse veien
Tren på å stoppe, se og høre, før dere krysser veien, slik at barnet får gode vaner og vet hva som skal til for sikkert å krysse en trafikkert vei.

3. Å tenke fremover
Snakk om hva som kan være farlig og hva som kan være trygt i ulike situasjoner. Da blir barna bedre til å forstå risiko og til å ta riktige vurderinger.

4. Bruk refleks!
Utover høsten kan det bli mørkt langs veien på vei til og fra skolen. Med refleks synes barnet ditt mye bedre for bilistene.

5. Å repetere reglene
Snakk gjerne om de viktigste reglene som å se til begge sider før vi krysser veien. Snakk også om trafikkskiltene dere ser på skoleveien og hva de betyr.

6. Øv mange ganger
Repetisjon er viktig for læringen. Det kan også være lurt å øve på nye situasjoner, som når det blir mørketid og vinter.

7. La barnet ta føringen
La barnet lede an og foreslå hva som skal gjøres. Så kan dere heller gripe inn der barnet gjør feil og fortelle hvordan det skal gjøres riktig.

… Men ikke kjør barna til og fra

Mange tenker kanskje at det er trygt og godt å kjøre barna til skolen – da slipper man unna den trafikkerte skoleveien. Men om du snur på det; jo flere som kjører til skolen – jo mer trafikk blir det på veien for de som velger å gå. Må du først kjøre, pass på kjøre ekstra pent og forsiktig langs veier hvor barna går.

Les også: Hvordan lære barna om penger