Skolestart i høst? Fem tips til å holde kostnadene nede

Førsteklassingen koster ikke all verdens, det er når han blir større at utgiftene øker. Med disse tipsene får du en god økonomisk start på skolehverdagen.

Det er skolestart i disse dager, og kanskje er du en av dem som har en spent førsteklassing med ny sekk og sommerfugler i magen? Overgangen fra barnehagebarn til skolebarn kan være stor, og mange tror at det også innebærer store innhogg i lommeboken. Slik trenger det ikke å være, ifølge forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge.

– Det knytter seg egentlig ikke så store utgifter til skolestart som mange kanskje tror. De fleste steder får førsteklassingene utdelt sekk. Og pennal, matboks og innesko er ofte på plass i god tid, sier Eliassen, og legger til:

– Denne dagen i august har vi visst om lenge. Planlegg alt, så får du heller ingen økonomiske overraskelser ved skolestart. Enten du har førsteklassing eller ungdomsskoleelev i hus.

Med disse tre tipsene sørger du for at spenningen foran skolestart er av det positive slaget:

1. Ønsk skolegaver til jul og bursdag

Dagen for skolestart kommer ikke plutselig. Benytt siste året i barnehagen til å ønske skoleting til bursdager og jul av besteforeldre og tanter. Da har du bokbind, pennal og matboks klart til den store dagen i god tid. Og så gjør du stas på poden underveis.

– Planlegg og gjør tingene i løpet av hele året, så blir skolestarten enda bedre, sier Eliassen.

2. Kjøp brukt og spar penger

Trenger skolegutten helt nye klær til skolestart? Oftest er det vi foreldre som er opptatt av nye klær, mens barna helst vil gå i det de trives i og bryr seg ikke om hvor de kommer fra. La de heller velge hvilke klær de vil ha på seg, enn å kjøpe splitter nye, dyre klær.

– Kanskje de vil bare ha dongeribukse og ikke joggebukse når de nå slutter i barnehagen? Må du kjøpe nye klær – handle så billig som mulig eller let etter utebuksen på Finn. Og hva skjedde med det å arve? Der er det utrolig mye penger å spare, tipser forbrukerøkonomen.

3. Kjøp bursdagsgavene på salg

Én ting som er sikkert, er at budsjettposten til bursdagsgaver blir større når barnet ditt begynner på skolen. De fleste klassene blir enige om en felles pris på gavene, for å sørge for at alle har råd til å gi  – selv om det blir mange bursdager i løpet av et år.

– Jeg synes 50 kroner er en grei pris, og som de aller fleste kan klare. Ellers er det lurt å se etter tilbud i løpet av året, ofte kjøper jeg barnebøker til 49 og som har kostet 150 kroner. Så kjøper jeg ti i slengen og har hele året, sier Eliassen.

4. Lag en matplan og handle en gang i uka

Du kan spare mye på å bare handle en gang i uka. Er du i tillegg litt smart med matpakkene som skal ut av huset, kan du få brukt opp middagsrestene på en fornuftlig måte.

Les også: 5 sunne, morsomme og økonomiske matpakketips

5. Sett av penger hver måned

Forbrukerøkonomen minner om at de store utgiftene kommer først når barnet har blitt større. Det er hendelser som konfirmasjon og førerkort det virkelig er viktig å sette av penger til. Og sjansen er stor for at barnet ditt trenger tannregulering eller briller i løpet av skoletiden, dette er også ting som koster en del.

– Jeg er mye rundt på barseltreff og snakker om fornuftig pengebruk når du får barn. Tenk på at hvis du klarer å sette av 500 kroner hver måned fra han er liten, har du flere hundre tusen å hjelpe til med når han eller hun blir student. Alle undersøkelser viser at vi foreldre betaler mer for dem da, sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen.

Også forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen og sønnen Kornelius forbereder seg på skolehverdagen i høst.