Student og uten bolig? Tre gode tips til deg som er på boligjakt

«Dobbelt så mange studenter på sovesal som i fjor» meldte Avisa Nordland 13. august. I Tromsø melder studentsamskipnaden ved UiT at 1345 studenter står i kø for å få studentbolig samme dato.

Historisk sett lønner det seg å eie fremfor å leie, men det er likevel ikke sikkert at det å kjøpe bolig er det riktige valget for alle. Tallene fra de nordnorske studiestedene over hvor mange som fortsatt ikke har funnet seg en plass å bo, viser at mange velger å leie mens de studerer.  Er du en av de som har bestemt deg for å kjøpe får du tre gode tips fra Kristine Henriksen, megler hos Eiendomsmegler 1, her:

  1. Lag deg en liste over hva som er viktig for deg

Har du bestemt seg for å kjøpe bolig, bør du sette opp en liste med hva som er viktig for deg; beliggenhet, standard, uteområde eller balkong? Noen av tingene må du nok regne med å fire på kravene på. Boliger som har både balkong, ligger sentralt og har fine uteområder er som regel også de dyreste. Det er likevel noen ting du alltid burde styre unna.

– Som student bør du styre unna leiligheter med fukt, mugg og «feil» som på sikt må utbedres, og som kan føre med seg større kostnader, sier Henriksen.

Ta gjerne med en venn eller en forelder for ekstra synsing og noen som kan se på det med andre øyne enn deg selv.

  1. Kjøp så du kan leie ut om du kan

I Tromsø er boligmarkedet balansert, og det selges cirka like mange boliger som det kjøpes. Det er ett jevnt godt trykk 2- og 3-roms leiligheter. Med et presset leiemarked er det flere som ser seg nødt til å kjøpe noe, for å få boplass. Har man mulighet til å kjøpe en treroms, for å leie ut et av soverommene, kan det være en god løsning.

– Jeg hadde en kunde som kjøpte en 4-roms, og leide ut to av soverommene. Dette gjorde at han selv bodde svært rimelig, siden leieinntektene dekte store deler av lånet.

  1. Ikke «bo deg i hjel»

– Selv kjøpte jeg min første egne leilighet i vår. Da var jeg kommet godt i gang med arbeidslivet, men måtte fortsatt få hjelp fra foreldrene mine.

Etter å ha laget listen over hva hun ønsket, begynte jakten på leilighet som både passet kravene og pengeboka.

– Sammen med rådgiver i banken satte vi opp et budsjett, slik at jeg kan leve greit også etter at lånet er betalt. Man skal jo leve litt, selv om man ønsker å være økonomisk, smiler hun.

Her får du flere gode råd på veien til egen bolig