Klart for nordnorsk Pride-høst

Fra Mo i Rana til Kirkenes, via Vesterålen, Harstad og Tromsø. I høst kan du oppleve hele fem Pride-festivaler i Nord-Norge.

Høsten står i mangfoldets tegn i nord. Fra august til november blir det Pride i hele vår langstrakte landsdel. Først ute er Harstad Pride, som pågår fra 26. til 31. august. Det blir poesi og opplesninger, dragshow, foredrag fra Rosa Kompetanse, arrangement i regi av Ungdommens hus og selvsagt høydepunktet: paraden på lørdag fra Generalhagen til parkeringen ved UiT – med appeller, musikk og dans.

– Vi oppfordrer alle som har lyst til å feire Pride til å bli med i paraden sammen med oss, sier leder for Harstad Pride, Regina Steen Bergman.

I høst blir det arrangert hele fem Pride-festivaler i Nord-Norge: Mo i Rana, Vesterålen, Harstad, Kirkenes og Tromsø. Her fra festivalen i Harstad i fjor. Foto: Aaron Gregg.

Samfunnsløftet bidrar

Årets festival er den andre i rekken, og den er støttet av SpareBank 1 Nord-Norge. Gjennom Samfunnsløftet bidrar konsernet i prosjekter som utvikler arenaer, innovasjon, ungdom – og nordnorske lokalsamfunn i ett. Årets fem Pride-festivaler i Mo i Rana, Vesterålen, Harstad, Tromsø og Kirkenes har alle fått støtte.

– Det er naturlig for Samfunnsløftet å støtte festivalene. De skaper liv og røre og betyr mye for mange. Dessuten er det viktig at vi med vårt solide og ekte demokrati slår ring rundt Pride i den tiden vi er inne i. Utviklingen vi ser andre steder i verden med forfølgelse på grunn av seksuell orientering er steinaldersk og uforståelig. Det viser hvor viktig det er å verne om rettigheter vi hos oss kanskje tar som en selvfølge , sier kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i SpareBank 1 Nord-Norge.

Når ut til flere

For Harstad Pride er støtten et sterkt signal i en tid der Pride-bevegelsen møter motbør internasjonalt, med uro og forfølgelse. Også nasjonalt mener de at det er økende motstand.

I fjor samlet Harstads første Pride-festival mange deltakere. I år håper de på enda flere. Foto: Aaron Gregg.

– Derfor er det ekstra viktig at vi støtter hverandre framover. Da betyr det mye at vi får midler til å gjennomføre Pride-paraden og alle arrangementene som hører til, sier Bergman, som sier det kjennes ekstra bra for en helt ny festival å nå ut til flere.

– Alle som er involvert i Harstad Pride jobber frivillig, og vi tar av egen tid og penger for å gjennomføre festivalen. Nå får vi flere muligheter, og jeg håper at det blir enda flere Pride-festivaler i Nord-Norge framover, sier Regina Steen Bergman.

Her blir det Pride i Nord-Norge i høst:

  • Harstad Pride: 26. – 31. august
  • Mo i Rana Pride: 4. – 8. september
  • Vesterålen Pride: 12. – 14. september
  • Barents Pride, Kirkenes: 26. – 28. september
  • Tromsø Arctic Pride: 11. – 17. november