slik kjøper du aksjefond

Slik kjøper du aksjefond

Her er fire måter å kjøpe aksjefond på:

Det er fire forskjellige måter du kan eie aksjefond på: aksjesparekonto, pensjonskonto, IPS (pensjonssparing med skattefordel) eller direkte.

Har du penger som du sparer til noe langt fram i tid eller ønsker bedre avkastning på? Da kan det være lurt å droppe den ordinære sparekontoen og ha pengene der de blir mest mulig verdt, nemlig i et aksjefond. Historisk har det vist seg at over en lang tidshorisont vil ingen andre sparemåter slå aksjefond.

Det er mange som vet at aksjesparing er lurt, men som ikke vet hvordan de skal komme i gang. Her er en enkel innføring i de ulike alternativene.

Du kan kjøpe aksjefond på fire måter:

 1. Aksjesparekonto
 2. Pensjonskonto i banken
 3. Individuell pensjonsspareavtale (IPS)
 4. Direkte­­ (du kjøper fond i banken, direkte fra forvalter eller fra en fondsportal)

Vær oppmerksom på at skatt og gebyrer er litt forskjellige avhengig av hvordan du kjøper aksjefondet.

 1. Aksjesparekonto

På Aksjesparekonto kan du samle aksjer og aksjefond du eier i dag – og i fremtiden. Denne løsningen vil gjøre det enklere å spare langsiktig i aksjemarkedet. Hvis du oppretter en slik konto, kan du overføre alle aksjer og aksjefond (uavhengig av fondsleverandør og aksjer/egenkapitalbevis) hit uten å utløse skatt innen 31.12.2019.

Kravet er at aksjefondet alltid skal inneholde minst 80 prosent aksjer. Du betaler ikke skatt på aksjefond som innløses når den står inne på denne kontoen. Det er først når hele eller deler av aksjesparekontoen blir innløst at du må betale skatt av gevinsten. Du betaler ikke skatt før du tar ut et beløp større enn det du har kjøpt aksjefond og aksjer for. Men du kan ta ut opprinnelig sparebeløp før det utløser skatt.

Les mer om sparing i aksjesparekonto her

 • Pensjonskonto

En pensjonskonto er en fleksibel sparing til pensjon. Du kan spare så mye du vil, pengene er ikke låst fram til en bestemt alder, og du kan når som helst ta ut hele eller deler av saldoen uten at det koster deg noe.

Hos Sparebank 1 Nord-Norge tilpasses sparingen alderen din, slik at du gradvis tar litt mindre risiko jo eldre du blir. Da har du større sjanse for god avkastning når du er ung, samtidig som gevinsten sikres når du nærmer deg pensjonsalder.

I en pensjonskonto kan du også selv bestemme fordelingen mellom aksjesparing og rentesparing. Du kan også etterhvert endre på sammensetningen slik det passer best for deg avhengig av livssituasjon.

Ved utbetaling beskattes avkastningen på renter og aksjer ulikt, 22 prosent for renter (2019) og aksjer med 31,68 prosent (2019). Aksjeandelen på avtalen får beregnet et årlig skjermingsfradrag slik at deler av avkastningen ved uttak blir skattefri.

Les mer om pensjonskonto her

Her kan du sjekke hva andre på din alder sparer i pensjon

 • Individuell pensjonssparing (IPS)

IPS er pensjonssparing med skattefordel. På denne kontoen kan du sette inn opptil 40.000 kroner per år, og trekke det fra på skatten. Dette passer for deg som kan binde pengene frem til du er 62 år.

Pengene plasseres automatisk i en blanding av aksje- og rentefond, som tilpasses din alder. Hvis du ønsker å endre sammensetningen, kan du gjøre det.

I spareperioden får du en skattefordel i form av utsatt skatt på 22 prosent (2019) av det du sparer. I 2019 utgjør fordelen inntil 8.800 kroner. Du betaler ikke formuesskatt, og det er ingen skatt på avkastning underveis. Ved utbetaling skattlegges dette ikke som pensjonsinntekt, men som alminnelig inntekt.

Ifølge smartepenger.no er dette den mest lønnsomme sparingen dersom du ønsker å spare til pensjonsalderen

Les mer om Pensjonssparing med skattefordel (IPS) her

 • Direkte

Kjøper du aksjefond direkte, har du tre valg hvor du kan kjøpe fondet:

 • Bank
 • Fondsportal
 • Forvalter

Gjennom Sparebank 1 Nord-Norge kan du velge blant tre hovedtyper fond; aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond. Hvilket fond som passer for deg avhenger av hvor lenge du skal spare, hvor høy avkastning du forventer å få, og i hvor stor grad du tåler at sparepengene svinger i verdi i løpet av spareperioden.

Aksjefond bør du kjøpe innenfor aksjesparekonto, mens rente- og kombinasjonsfond kan du bare kjøpe i den ordinære fondsløsningen.

Her er en oversikt over alle fondene du kan velge mellom i Sparebank 1 Nord-Norge

Les mer om hvordan du kan spare i fond

Synes du fortsatt det er vanskelig å vite hvor man skal starte med sparingen?