GRÜNDER: Arne-Morten Willumsen gjør det skarpt med Bookis.

Drømmer du om å leve som gründer? Her er rådene til deg som vil starte for deg selv

Mange nordmenn bærer på drømmen om å kommersialisere idéene sine og leve som gründer. Arne-Morten Willumsen fra Tromsø gjør stor suksess med startup-bedriften Bookis og har rådene til deg som ønsker å følge gründerdrømmen. 

Å begi seg ut på gründerreisen kan være krevende og uoversiktlig. Hvis man skal utvikle idéen sin og lykkes med å få den ut i markedet er det nødvendig med kapital. 

– Hvis man ikke har spart opp egne midler til å investere i et eget selskap blir man svært utsatt i oppstartsfasen, sier Arne-Morten Willumsen.

Det er fire år siden tromsøgründeren etablerte Bookis – en tech-bedrift som tilbyr en nyvinnende måte å selge og kjøpe både nye og brukte bøker. I likhet med de fleste startup-bedrifter trengte Willumsen eksterne investorer for å få idéen sin ut på markedet.   

– Eksterne investorer krever ofte at du har investert selv, for å bevise at du tror på at det er et marked for løsningen din. Har du ikke mulighet til å investere, kan det fort være slutten på gründerreisen, advarer tromsømannen. 

I Arne-Mortens tilfelle ble oppsparte midler utslagsgivende for å få fart på startup-bedriften.

Brutal overgang

Etter studier i utlandet begynte Willumsen i fast jobb som økonomisjef i Oslo. Han hadde anledning til å spare deler av inntekten samtidig som han investerte i leilighet. 

– Det bidro til at jeg hadde en solid økonomisk situasjon før jeg startet som gründer. Leiligheten steg jevnt i verdi, både fra oppussing og markedet generelt. I tiden jeg jobbet hadde jeg ikke noe spesielt mål med å spare, annet enn at jeg selvfølgelig ville bygge verdier. Verdier gir muligheter. Og når muligheten bydde seg for å starte med mitt prosjekt, var rammene til stede for det, forteller bok-gründeren.

Willumsen solgte etter hvert leiligheten for å frigjøre kapital til investering selskapet, og for å ha en kontant-buffer i privatøkonomien. Overgangen fra fast lønn til en gründertilværelse, hvor det kan ta lang tid å opparbeide lønnsomhet, var utfordrende.

– Det var brutalt, men samtidig føltes det godt. Jeg ser for meg at det er litt som å starte på en diett; man kutter noe, for å oppnå noe annet som man har veldig lyst på. I dette tilfellet en reise jeg brant for å starte. Men man må være forberedt. Det man ikke får betalt i «gründerlønn» får man betalt i verdiskapning i selskapet man jobber for, sier Willumsen.

Han mener man kan se det som sparing: Man avstår fra forbruk, for å spare i noe man har tro på for fremtiden. 

Gründerlivet

For å kunne satse for fullt på Bookis har Willumsen måtte omstille seg på hjemmebane.

– De siste tre årene har jeg hatt en livsstil som krever lite penger. Jeg har jobbet ekstremt mye, spist på jobb, vært lite «på byen», og reiser har stort sett skjedd i jobbsammenheng. Selve jobben og livsstilen har faktisk gjort det enklere å spare penger, forklarer 30-åringen som tror at forbruket hans har vært lavt i forhold til andre på hans alder.

Som gründer må man være disiplinert med pengebruk ifølge Willumsen. Så hva er hans beste sparetips? 

– Å bli gründer, da vel, ler han spøkefullt.

– Neida, mitt beste tips er å ha disiplin overfor eget forbruk. Skap et forbruk som er lavt, og unn deg noe godt i blant som premie. Det føles ekstra godt da, smiler han.

Fire spareråd til deg som drømmer om å bli gründer: 

  • Spar opp midler som du har råd til å investere i gründerselskapet ditt.
  • Vær forberedt på «magre år» før gründerselskapet ditt blir lønnsomt. Innfør disiplin i pengebruken din, gjerne før du begynner på gründerreisen. 

  • Velg eventuelle investeringer med omhu. Finansiell fleksibilitet er penger i seg selv. Du vet aldri når du trenger penger, så ikke brenn dem på første og beste mulighet.

  • Planlegg en livsstil som krever mindre penger enn om man skulle ha fast jobb.