Nå trekker gnagerne inn i huset

Høstkulda er her, og inn trekker ubudne gjester som mus og rotter. Ikke bare er det ubehagelig, gnagerne kan også gjøre stor skade.

Høstkulda er her, og inn trekker ubudne gjester som mus og rotter. Ikke bare er det ubehagelig, gnagerne kan også gjøre stor skade.

– I tillegg til at gnagere er ubehagelig å få i hus, har vi også opplevd at de har gjort hus ubeboelig og det stinker av døde dyr, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Trenger kun en halv centimeter

Rotter trenger ikke et større hull enn en centimeter og mus kan komme seg inn gjennom en halv centimeter. I tillegg til at det er ubehagelige gjester å få på besøk, kan de også gjøre stor skade.

– Det har også vært eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier Therese.

Boligeiers ukjente plikter

Boligeiere er faktisk pliktig til å forebygge og eventuelt oppdage skadedyr. Dette er regulert i Forskrift om skadedyrbekjempelse.

– Dette er nok en ukjent plikt for de aller fleste. I forskriftene står det at kommunen kan pålegge eier eller leietaker å gjennomføre nødvendige tiltak, sier Therese.

Formålet med forskriftene er å forebygge at skadedyr overfører smittsomme sykdommer, blir årsak til sykdommer eller andre helseproblemer hos mennesker.

– Her er det rottene som er verstingen. De er smittespredere, noe mus ikke regnes som, sier Therese.

Thereses råd for å unngå skadedyr

  • Ta deg en runde rundt huset og tett igjen sprekker hvor mus og rotter kan komme inn gjennom.
  • Bruk tettemidler, metallnetting og til og med stålull i sprekker og små åpninger. Fugeskum anbefales ikke.
  • Hold det litt ryddig utendørs. Ikke sett matsøpla ute, men sørg for at den er tett og kast den rett i matavfallsdunken.
  • Katt er ikke bare godt selskap, de kan gjøre godt nytte for seg i kampen mot mus og rotter.

Selv om du har gjort mange tiltak kan mus og rotter finne veien inn likevel. Skulle du være uheldig så kontakt forsikringsselskapet ditt – de hjelper deg med inspeksjon fra et skadedyrsselskap.