Slik sikrer du deg under høststormen

Det blir vått og vindfullt når høststormene setter inn i Nord-Norge for fullt. Ta disse forhåndsreglene, så risikerer du ikke at trampolina flyr avgårde og du må ringe forsikringsselskapet.

Mye regn og vind betyr at løse gjenstander lett flyr avgårde og kan skade både hus og folk.

– Det kan være greit å gjøre noen forberedelser før det for alvor blir høst. Målet er å forhindre eller forebygge skader, og det er enkle grep du kan ta, sier forsikringsekspert Ingelin Friis-Dahl i SpareBank 1 Nord-Norge.

Ikke den største overraskelsen

Forsikringsselskapene er forberedt på telefoner fra huseiere som opplever oversvømte kjellere eller knuste vindu – selv om Nord-Norge ikke er landsdelen med flest skader av denne typen.

– Vi vet jo her nord at høsten kommer plutselig, og høststormene likeså. Så det er nok ikke en like stor overraskelse for oss. Det er ikke noe nytt at det kan bli vått og vindfullt på 1-2-3, sier Ingelin Friis-Dahl.

Ta inn trampolina

Forsikringseksperten har selv opplevd at trampolina på hytta bokstavelig talt har flydd avgårde. Det var ikke et hyggelig syn.

– Trampolina er stor og den er også tung. Den fløy 20 meter og hadde bretta seg rundt et tre. Så her er tipset å ta den ned før stormen setter inn, sier hun.

Hun mener det ofte er de enkle triksene som fungerer best.

– Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Ofte tar regn- og flomvannet med seg gjenstander som bidrar til å tette avløpssystemet. Så i tillegg til å rydde løse gjenstander, sørg for at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, sier hun.

Lukk kjellerdøra

Overfylte kjellere har blitt et vanlig problem ved store nedbørsmengder. Fjern derfor verdifulle gjenstander fra kjeller og garasje. Blir det storm, så blir det regn og det kan bli tette løp.
 
– I det minste bør du få gjenstander opp fra bakken eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, og i verste fall vurder å tette til med sandsekker, sier Friis-Dahl.

Ikke glem båten og campingvogna

Har du eiendeler nær elv eller innsjø i området hvor det er varslet mye nedbør eller flom, bør du vurdere å trekke det lenger unna bredden.

– Vi får inn en del skader på biler, campingvogner og lignende som i motsetning til hus kan flyttes fra risikoområder. Campingplasser er ofte utsatt fordi de ligger langs elvebredder eller innsjøer. Så om du kan flytte campingvogna er det smart, sier Friis-Dahl.

Dersom det blir storm, rammes båten fort. Den kan komme seg løs eller kantre. Campingvogna kan også få skader, for eksempel ved at den velter eller rammes av løse gjenstander.

– Og vi ser jo at det er mer ekstremvær nå, påpeker forsikringseksperten, som også advarer alle som har vært rammet av flom og tilbakeslag i rør grunnet store vannmengder tidligere:

– Har det skjedd én gang, kan det skje igjen. Det gjelder både de som bor i utsatte strøk nær elvebredder og innsjøer og personer som bor i tettbygde områder der det har vært vannoppsamlinger tidligere, sier hun.


Gode råd før det kommer ekstreme nedbørsmengder:

  • Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.
  • Se til at bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.
  • Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel. Flytt dem til et sted hvor de ikke kan bli tatt av vannet.
  • Rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av flomvannet.
  • Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann.
  • Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg.
  • Hold dører og vinduer til kjeller og loft lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter.
  • Avtal med naboer eller venner om å foreta tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.