Vi leter etter 30 talenter. Er du ett av dem?

Er du en kokk med internasjonale ambisjoner? Har du et lærertalent som vekker oppsikt, går fort på ski eller er en programmerer som sikter høyt? Nå kan du bli en av 30 nordnorske talenter som får Samfunnsløftets Talentstipend!

Ingrid Oline åpnet i forrige søknadsrunde egen butikk og Erik jaktet på enda flere medaljer. Begge fikk midler fra Samfunnsløftets Talentstipend til å oppfylle drømmene sine. Kanskje er du en idrettsutøver på vei mot toppen, en forskerspire som kan nå langt eller har en penn så skarp at du når ut til mange?

Alt vi krever er at ditt talent skaper resultater som vekker oppsikt både lokalt og nasjonalt. Erik Valnes og Ingrid Oline Sivertsen er to av fem talenter som i forrige søknadsrunde fikk 150 000 kroner hver til å utvikle seg videre. Nå ser vi etter enda flere.

– Vi lyser ut 30 stipend med til sammen 4,5 millioner kroner i potten. Målet er å kunne løfte og videreutvikle talentene som finnes i landsdelen, sier Clara Malm-Nicolaisen, ansvarlig for Samfunnsløftets Talentstipend i SpareBank 1 Nord-Norge.

Søk fram til 1. februar 2020!

Da SpareBank 1 Nord-Norge i 2018 ba om innspill til Samfunnsløftet, kom det inn mange som handlet om å virkelig satse på de unge i nord. Talentstipendet er et svar på disse, og stipendene skal bidra til at talentene kan satse i landsdelen. Til å sikte mot toppen mens de samtidig bevarer tilhørigheten sin.

– Vi har store avstander her nord, og dermed like store kostnader ved for eksempel å reise på samlinger og møte andre som også satser. Vi håper stipendet skal gjøre det enklere for dem å kunne satse uten å føle at de må dra sørover for å få ut sitt fulle potensial, sier Petter Høiseth, konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge.

Hvem kan søke?  

Samfunnsløftets Talentstipend deles ut til unge talenter mellom 18 og 34 år. Du må bo i Nord-Norge, eller ha sterk tilknytning til landsdelen. Vi deler ut stipend innenfor hver kategori på inntil 150 000 kroner hver. Du kan blant annet søke innenfor disse kategoriene.

  • Åpen klasse: Gründere, forskerspirer, IT-talenter, kokker, fiskere eller andre som skaper resultater som vekker oppsikt lokalt og nasjonalt.
  • Idrett: Utøvere som viser eksepsjonelle prestasjoner innenfor sin idrettsgren. Dette gjelder også for E-sportsutøvere.
  • Kunst og kultur: Kunstneriske talenter kan søke stipend hos Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge. Søknadsskjemaet til stiftelsen åpner 1. februar og frist er 1. april 2020.

Fikk satse på det han liker best

Skiløper Erik Valnes fra Sørreisa i Troms var en av stipendvinnerne i forrige søknadsrunde. Han har virkelig fått bruk for pengene.

– For meg har det gitt meg økonomisk sikkerhet til å kunne satse videre på topp. Og så er det utrolig artig å bli lagt merke til, og få tillit og støtte. Det betyr en hel del, sier Valnes.

Han satser videre på karrieren sin i nord, og planlegger å hente hjem enda flere medaljer.

– Jeg synes det er fint at det har kommet et stipend som gjør at vi kan gire litt opp i Nord-Norge. Så mitt tips til alle som har ambisjoner på egne vegne er: bare søk!

Erik Valnes
Erik Valnes ble overrasket av juryleder Christian Larsen. Foto: Richard Butler.

Les også:
Erik, Anna og Alexandra fikk springbrett til å bli best i nord

Fra pop-up til permanent butikk

Ingrid Oline Sivertsen fikk 150 000 kroner til å videreutvikle seg i en litt annen kategori enn idrett. Hun er en Bodøbasert gründer med eget selskap, og lager produkter i papir og tekstil. Hun fikk stipendet fordi hun utviser stor forretningsteft som tegner, designer og produsent av egne notatblokker, kort og bæreposer med naturmotiv.

Og siden hun mottok stipendet har pop-up butikken på City Nord blitt til en permanent butikk. Og 20 nye forhandlere har bestemt seg for å videreselge produktene hennes.

– Stipendet på 150 000 kroner har betydd masse for meg. Jeg har fått opp produksjonsvolumet, og dermed fått ned kostnadene. Rett og slett fått økt egenkapital til å lage de produktene jeg vil, og også bli mer kommersiell, sier Ingrid Oline Sivertsen, som har en miljøvennlig profil på alt hun gjør.

Ingrid Oline Sivertsen har gått fra pop-up butikk til permanent butikk i Bodø. Foto: Richard Butler.

– Jeg har en bærekraftig tilnærming, med minst mulig emballasje og bruk av plast. Materialet er svanemerket og jeg bruker resirkulert papir, sier hun.

Hennes tips til andre som vil søke, er å bare gjøre det. Men ikke å sløse bort pengene.

– Tenk på hvordan du skal forvalte dem, og ikke bare bruke dem. Det er mange måter å tenke på når du er fersk gründer, sier Ingrid Oline Sivertsen.