Aksjesparekonto – superenkelt forklart

1. desember 2019 er siste mulighet til å flytte aksjer og fond du eier inn til en aksjesparekonto, uten at du trenger å betale skatt av eventuell gevinst så langt. Derfor er det ingenting å tape på å opprette en aksjesparekonto og flytte over det du har, så lenge aksjene eller fondene dine har hatt gevinst. 

Etter at du har flyttet fond og aksjer inn på en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge uten å måtte betale skatt på gevinsten – som man i dag må gjøre uten en aksjesparekonto. Har du fond/aksjer inne i en aksjesparekonto trenger du kun betale skatt når du tar selve gevinsten ut av aksjesparekontoen. 

Hvorfor må du gjøre dette før 1. desember i år?

Regjeringen har bestemt at alle som flytter sine eksisterende fond innenfor en aksjesparekonto får et såkalt «skatteamnesti» dersom de gjør det innen 2019. Gjør du det ikke før 1. desember, gjelder de gamle reglene: Eventuelle gevinster beskattes det året du bytter fond eller tar ut (deler av) sparingen.

Bør hvem som helst opprette aksjesparekonto?

Sparer du i aksjer eller aksjefond i dag, så bør du ha en aksjesparekonto. Kontoen er gratis å opprette, og fungerer som en enkel organisering av sparingen din. 

Kontoen passer for deg som:

  • Har aksjer, aksjefond eller egenkapitalbevis, og vil samle alt på ett sted.
  • Har planer om å starte langsiktig sparing i aksjer eller aksjefond.
  • Vil ha frihet til å ta ut pengene du satte inn uten å betale skatt. 
  • Vil kjøpe og selge aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis skattefritt. Du betaler først skatt når gevinsten tas ut av kontoen.