Nettsvindel, Mastercard

Ble svindlet på nett: bestilte fancy skidress, fikk en fake Barcelona fotballdrakt

Aril Skogland ble svindlet på netthandel, men fordi han brukte Mastercard fra SpareBank 1 Nord-Norge fikk han pengene tilbake.

I fjor høst begynte Aril Skogland forberedelsene til alpinsesongen. Vinteren sto for dør og i den anledning hadde Finnsnes-mannen bestemt seg for å gå til anskaffelse av ny skidress

– Jeg hadde sett meg ut en dress fra Helly Hansen. Det var en spesiell farge jeg ønsket meg, men den var ikke å oppdrive noen plasser, forteller Skogland

Han leitet i flere butikker, og spurte rundt om noen kunne bestille den spesifikke modellen til han. Men det var ingen som kunne hjelpe, og det virket som om skidressen ikke var å oppdrive innenfor landets grenser.

– Men så er det sånn at når jeg først har bestemt meg for å få tak i noe, så gir jeg meg ikke så lett, humrer den blide Finnsnes-væringen.

Han gikk da i gang med et intensivt søk på Google.

– Svindlerne har blitt mer sofistikerte

– Etter å ha leitet på nettet dukket dressen opp i en nettbutikk. I Australia av alle plasser. Og de hadde akkurat den størrelsen jeg trengte, sier Skogland.

Mens en tilsvarende dress koster 7000 kroner i Norge, var den på tilbud i nettbutikken og kostet rundt 3000 kroner. Skogland ante ugler i mosen, men klarte samtidig ikke å finne tegn til at dette skulle være lureri.

– 3000 kroner var liksom for «dyrt» til å være svindel, jeg overbeviste meg selv om at det mest sannsynlig var ekte vare. Så da tok jeg sjansen.

Den første varsellampen begynte å lyse da Skogland gjennom pakkesporing så at varen ble sendt fra Kina. Deretter tok forsendelsen en rute som tok pakken gjennom «alle» mellomlager i Europa. Da pakken endelig ankom Norge var skuffelsen et faktum.

– Da jeg åpnet den fant jeg en forfalsket Barcelona-treningsdress i polyester, i alt for liten størrelse. Hvorfor de i det hele tatt sendte dette skjønner jeg ikke, sier Skogland som så humoren i det hele.

– Vanligvis kjenner man igjen sånne luresider ganske fort, men denne var meget proft laget. Svindel tar vel nye former. De blir antakelig mer sofistikerte, spekulerer han.

Nettsvindel Aril Skidress
Skidressen Aril bestilte til venstre – og fotballdrakten han mottok til høyre

Reddet av kredittkort

Skogland var sikker på at pengene var tapt. Men han hadde bestilt «dressen» med Mastercard fra Sparebank 1 Nord-Norge, og ringte banken for å høre om noe kunne gjøres.

– To timer etterpå hadde jeg fått pengene tilbake på konto, stråler han.

Å bruke kredittkort i netthandel er trygt fordi ingen får tilgang til pengene dine. Du får også mulighet til å motta varen før du betaler. Noen ganger er altså kredittkort det desidert beste valget.

SVINDEL: I stedet for skidress fra Helly Hansen dukket denne fake Barcelona-dressen opp i posten til Aril Skogland.
SVINDEL: I stedet for skidress fra Helly Hansen dukket denne fake Barcelona-dressen opp i posten til Aril Skogland.

Barcelona-dressen i størrelse small gikk videre til et godt formål.

– Jeg leverte den i en UFF-kontainer. Forhåpentligvis har noen andre fått glede av den nå.

Det ble ingen ny skidress på Skogland til fjorårets sesong. Og han har noen velvalgte råd til andre som vurderer netthandel nå som «Black Friday» og julehandel på nett står for dør.

– Bruk kredittkort hvis du skal handle på nett. Ellers anbefaler jeg å handle lokalt, det er som oftest et godt råd, smiler han. 

Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Samlet kredittbeløp 16.518 kr.