Ola smiler og ser i kamera

Slik sparte Ola seg til tomannsbolig

Ola Knapp Pedersen har alltid hatt hjerte for sparing. Da han var ferdig som student hadde lidenskapen for sparing gitt han en unik mulighet.

– Jeg vet ikke hvor sparelysten kommer fra, det har bare falt seg naturlig, forteller Ola Knapp Pedersen.

Tromsømannen har alltid hatt et bevisst forhold til egen økonomi. Som liten gutt samlet han på 1-kroninger, i tenårene satt han til side lønna fra sommerjobber og som student investerte han i aksjer og begynte pensjonssparing

– Men hvis du ikke har et mål med sparingen blir det fort kjedelig, mener han.

For Ola ble sparemålet å kjøpe sin egen bolig. Og veien dit har vært en spennende utfordring.

Aktiv sparing

Som 19-åring begynte Ola på jusstudiet ved Universitetet i Tromsø. De to første årene bodde han hjemme for å spare boutgifter. Samtidig tok han opp fullt studielån og satt det inn på en BSU og høyrentekonto.

– Jeg tok også deltidsjobb på nærkiosken, uten å ha særlige utgifter. Fullt studielån tok jeg fordi det er rentefritt underveis, forklarer han.

Ved siden av studiet begynte han å fatte interesse for aksjer.

– Jeg satte inn en beskjeden sum på en aksjeforvalterkonto, og kjøpte noen få aksjer i ti forskjellige selskaper. Dette var inngangen til et aktivt forhold til sparing, i stedet for å bare sette av penger på en sparekonto. Tanken på at innskuddet potensielt kunne bli vesentlig mer enn det du satte inn motiverte meg til å spare enda mer.

Vil du lese mer om sparing i aksjer og aksjefond?

Aksjesparingen gikk bra og han brukte tid på å lære seg mer om hvordan aksjehandel fungerer. Han så at han kunne få mer ut av pengene ved å putte dem inn i fond. Og det var da Ola bestemte seg for å sette et «hårete mål» med sparingen.


For Ola ble sparemålet å kjøpe sin egen bolig.

– Jeg flyttet inn i førsteetasjen i huset til farmoren min. Det var en fin avtale for oss begge: Jeg handlet for henne og «passet litt på». Det var gunstig husleie og jeg fortsatte med studiet, flere deltidsjobber og sparte overskuddet hver måned. Etter hvert begynte tanken å modne på at jeg kanskje kunne kjøpe ut huset da jeg var ferdig å studere, forteller den reflekterte juristen.

Alternativet ville være å kjøpe leilighet og flytte fra farmor i etasjen over.

Etter å ha gjennomført juristutdannelsen med 40 prosent jobb på toppen av andre sparetiltak hadde Ola lagt av nok penger til at et huskjøp var realistisk.

Les også: Slik kjøper du aksjefond

Huskjøp og neste sparemål

– Jeg laget en slags forretningsplan før jeg kjøpte huset. Jeg innhentet tilbud fra forskjellige snekkere på hva det ville koste å pusse opp kaldkjelleren for å kunne leie den ut.

Totalt hadde han spart rundt 850.000 i egenkapital i studietiden. I tillegg til oppsparte midler måtte han låne penger til huskjøp og oppussing. I planen regnet han ut hva det ville koste å betjene lånet per måned, med forskjellige rentenivåer.

– Jeg regnet sammen forventede utgifter, lønn og forventet lønnsutvikling samt inntekter fra utleie. Kai Hansen i Sparebank1 Nord-Norge var med på den planen. Jeg antar det var fordi jeg kunne vise til fornuftig og forsiktig pengebruk over tid. I tillegg hadde jeg lagt mye innsats i å vise at jeg forsto risikoen i tillegg til mulighetene, smiler han.

Med egen tomannsbolig i boks har det dukket opp et nytt sparemål for den blide 26-åringen.

Her kan du bestille møte med en av våre rådgivere

– Mitt langsiktige mål er at jeg ikke skal trenge å jobbe til jeg er 75 år gammel hvis jeg ikke vil. Det er vel den forventede pensjonsalderen for vår generasjon, sier Pedersen og sikter til pensjonssparing. Og denne sparingen har han allerede tjuvstartet på.

– Jeg begynte å spare i pensjonsfond da jeg fikk min første jobb som burgerflipper på nærkiosken. Da jeg fikk papirene på pensjonsordningen til bedriften sto det at jeg kunne spare ekstrapensjon. Da satt jeg av 500 kroner ekstra i måneden mens jeg studerte. Så, så gøy er jeg!

Inspirert til å begynne å spare selv?