Etter årevis med impuls-shopping tok Marita (31) grep. Nå eier hun leilighet.

­Marita Johansen (31) så ikke for seg å ha råd til egen leilighet før hun var i 40-årene. Men da hun først «heiv seg rundt», og startet sparing i aksjefond, realiserte hun drømmen om egen bolig.

– Jeg har alltid vært elendig med mine egne penger, og har alltid brukt penger i stedet for å spare, forteller Marita Johansen.

31-åringen jobber som key account manager i Mediehuset iTromsø, og kommer fra Ringvassøya. Da hun studerte i Oslo, hadde hun samtidig deltidsjobb i klesbutikk. Det gjorde ikke underverker for sparingen.

– En stor del av lønningen min hver måned, gikk direkte tilbake til butikken. Jeg shoppet for flere tusen i måneden, og det var ofte snakk om impulskjøp, forteller Johansen.

Måtte «bli voksen»

Da Johansen var kommet halvveis i tjueårene, begynte hun derimot å innse at det var på tide «å bli voksen» økonomisk. Med andre ord: det var på tide å legge bort dårlige, økonomiske vaner, og heller begynne å spare.

– Det var særlig ønsket om å ha råd til ei egen leilighet som for min del ble avgjørende. Jeg bestemte meg for å endre pengebruken min, og begynne å spare.

I begynnelsen tvilte Johansen på at hun skulle få til å spare noe, og det å skulle spare til ei leilighet føltes totalt uoverkommelig.

– Jeg hadde kanskje et par tusen kroner på BSU’en, og det var det.

SLUTTET MED IMPULSSHOPPING: Marita Johansen brukte mye penger på forbruk inntil hun beste seg for å ta tak og begynne å spare.

Valgte aksjefond

Johansens foreldre hadde derimot spart opp litt penger til datteren gjennom oppveksten, og etter et møte med en rådgiver i SpareBank 1 Nord-Norge besluttet Johansen å flytte pengene over i et aksjefond, og fortsette å spare der – i tillegg til i BSU.

 ­– Jeg opplevde at sparinga i aksjefond ga god avkastning, og det ble for meg en veldig motiverende måte å spare på, sier hun.

– Jeg så så tydelig at pengene vokste! Selvfølgelig kan fond gå opp og ned, det er jo en langsiktig form for sparing, men det fungerte veldig fint for meg, forteller Johansen.

BSU-sparing

Hun kombinerte sparingen i aksjefond, med sparing på BSU-konto.

– Man kan spare maks 25.000 kroner i BSU, så jeg fylte på til maks der de gangene jeg fikk større summer inn på konto, for eksempel i forbindelse med feriepenger.

Etter at Johansen begynte sparinga, merket hun at hun endret seg økonomisk.

– Nå lever jeg en mye mer nøktern livsstil, kjøper færre overflødige ting, og det er sjeldent jeg gjør impulskjøp. I en periode bodde jeg billigere, for å ha mulighet til å spare mer, og etter hvert som jeg så pengene vokse på konto, økte motivasjonen.

Ble boligeier

Og innsatsen bar definitivt frukter: året Johansen fylte 30 hadde hun og samboeren nok oppsparte midler til å få innvilget boliglån, og dermed kunne kjøpe sin egen leilighet. Og selv om hun nå har «nådd målet», har ikke Johansen tenkt å slutte med sparing.

– Det føltes naturlig å fortsette! Nå sparer jeg til at vi i framtiden kanskje skal kjøpe ny bolig, samt til en god buffer. I tillegg har jeg startet privat pensjonssparing.

For Johansen er det viktig å formidle til andre at det slett ikke trenger å være vanskelig eller komplisert å starte sparing.

– Snakk med en rådgiver i banken – de er kjempeflinke til å gi gode råd, som passer for deg. Og uansett om man kun har mulighet til å spare litt, så er det bedre enn ingenting!

BSU står for Boligsparing for ungdom, og er tilgjengelig for unge under 34 år. Du kan spare opp til 25.000 kroner i året på BSU-konto, og totalt 300.000 kroner. Dette er penger som du senere kan bruke som egenkapital når du skal kjøpe bolig. Du får årlig et skattefradrag på 20 prosent av det du sparer.

Aksjefond passer for deg som ønsker høy avkastning, skal spare i 5 år eller mer, og som tåler at sparepengene svinger i verdi.