BSU under treet i år?

Boligprisene er høye og du må ha 15 prosent i egenkapital når du skal kjøpe bolig. Hva kan du gjøre? Et tips er å gi BSU-kontonummeret til tanter og besteforeldre som lurer på hva du ønsker deg til jul.

Skal jeg ønske meg en ny Gore-texjakke fordi jeg er lei av fargen, eller bruke den gamle et par år til? Det er spørsmålet du kan stille deg når desember nærmer seg. For selv om det er fristende å ønske seg harde eller myke pakker fra foreldre og besteforeldre, kan et sparebidrag til boligsparing for ungdom (BSU) være enda mer lønnsomt for deg.

Opprett BSU og få dobbel rente ut 2020! 

– Det er ingen tvil om at du må ha egenkapital når du skal inn på boligmarkedet. BSU er sparing for unge som er øremerket til boligformål. Det er ingen annen sparing for denne aldersgruppen der du i praksis får mer enn 20 prosent rente, sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge.

– Derfor bør du tenke smart og gi kontonummeret til BSU-kontoen til foreldre, besteforeldre, tanter og onkler når de spør hva du ønsker deg i julegave. Det er nemlig ingen nedre grense for hvor mye du kan spare, så alle små beløp hjelper også på, sier hun.  

Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen tipser deg om å ønske deg et sparebidrag til jul. Foto: Edvard Kristiansen

Viktigst å spare

BSU er en unik ordning fordi du kan spare inntil 25 000 kroner i året inntil du er 33 år, og få skattefradrag på årlig sparebeløp på 20 prosent på skattemeldingen. Ordningen forutsetter at du har en inntekt på ca 75 000 kroner i året eller mer, ellers får du ikke med deg skattefordelen.

Så hvis bestemor eller foreldrene dine skal spare for deg, og du ikke har tjent penger ennå – da bør du heller bruke en StartBSU. Ordningen er lik BSU’en, men har ikke den samme skattefordelen.

– Det viktigste er å spare, uansett om det er StartBSU eller vanlig BSU. Og det er viktigere enn noen sinne, påpeker forbrukerøkonomen.

Maks beløp du kan spare i BSU totalt er 300 000 kroner til og med det året du fyller 33. Du kommer langt på vei med det beløpet når bankene krever 15 prosent egenkapital når du skal kjøpe din første bolig.

Få tillit fra banken

Forbrukerøkonomen skjønner at sparing kan synes uoverkommelig når du er 18 år og det virker som en evighet til du skal kjøpe deg leilighet. Og for det totale sparebeløpet kan du faktisk reise jorden rundt to ganger. Men husk at når du kommer til banken for å søke lån for første gang, så ser de hvor mye du har spart de siste årene.

– Du må vise oss at du ikke bare har betalingsevne, men også betalingsvilje. Er du villig til å file på eget forbruk for å sette av til sparing? Vi vil ha tillit til deg og vurderer det også, sier Linda Tofteng Eliassen.