Du har vel tenkt til å fylle opp BSU-en til maksgrensen før utgangen av året? Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen forklarer hvorfor det er lurt å gjøre nettopp det.  

Vi nærmer oss slutten av året, og er det én ting du bør prioritere før kalenderen viser 2020, så er det å fylle opp BSU-kontoen din. Og hvis du ikke har opprettet en egen konto for Boligsparing for Ungdom, er det ingen grunn til å vente.

– Det er ingen spareordning som er i nærheten av å være så gunstig som BSU. Du får banknorges beste rente og staten sponser i tillegg med 20 % «rente» på beløpet du sparer. Det blir til sammen over 23 % rente – som man nesten ikke finner sidestykke til i bankverden, uten å involvere risiko og langt tidsperspektiv, sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen, i SpareBank 1 Nord-Norge.

Her er forbrukerøkonomens fire gode grunner til å fylle opp BSU-kontoen før utgangen av året.

1. Gunstig skattefradrag

– Den største fordelen med å fylle opp BSU-kontoen er at du får skattefradrag for sparingen. Sparer du maksbeløpet på 25 000 kroner i år, får du derfor 5000 kroner tilbake på skatten til sommeren, forklarer Linda.

Med andre ord vil du faktisk tjene penger på å være flink til å spare – og det er jo bare positivt.

2. Veldig god rente

Med en BSU-konto får du vår beste rente på sparepengene dine. Er du mellom 18 og 33 år og oppretter BSU-konto hos oss mellom 15. november og 31. desember i år, får du dobbel rente både i år og til neste år, på de første 25.000,-. Det betyr rente på hele 7,8 prosent!

– Det aller beste er derfor å fylle opp kontoen så tidlig på året som du kan, men det viktigste er at du gjør det innen året er omme.

3. Send et godt signal til banken

Ved å velge BSU som sparemetode for å nå boligdrømmen, viser du banken at du er flink til å spare.

– En god sparer, er en god lånekunde – noe som vil være nyttig den dagen du skal til banken for å søke boliglån. At du sparer jevnt og trutt er et godt signal å sende til banken, sier Linda.

4. Nå boligdrømmen enda litt raskere

Selv om BSU vil hjelpe deg godt på vei inn på boligmarkedet, vil det ta ganske lang tid å spare opp til maksgrensen på 300 000 kroner. Sørger du for å fylle opp kontoen hvert år, vil det ikke ta mindre enn 12 år å nå maksbeløpet. Lindas siste tips er derfor å spare i tillegg til BSU-kontoen.

BSU er den desidert smarteste måten å spare på

– Du har all grunn til å spare i BSU, men spar ekstra ved siden av for å få fart på sparingen. Husk også at du må ha en skattbar inntekt på minimum 75 000 kroner for å utnytte skattefradraget fullt ut.

Det betyr at dersom du har et frikort og ikke betaler skatt, så får du heller ikke noe tilbake på skatten. De gode rentene vil fremdeles stå der, men dersom du ikke har tjent nok til å betale skatt, kan det være en idé å spare på en annen konto.

Det er liten risiko for at mange sparer for mye i alle fall, med krav om at man må ha 15 prosent egenkapital når man kjøper første bolig – så skal man være flink å spare for å komme i mål. Og i bank ser vi at det ganske enkelt er slik at nettopp de som setter seg sine mål, også når disse.