Kristins fem tips for å spare (minst) 1 000 kroner i måneden

Er det vanskelig å komme i gang med sparing? Vet du ikke helt hvor du skal «få» pengene fra? Her er 5 gode tips for å komme i gang med sparing.

En buffer til uforutsette utgifter, bedre økonomi som pensjonist eller er det en ferie du drømmer om?  Alle vet at det kan være lurt å spare litt hver måned, men det er ikke alltid like lett å vite «hvor» man skal spare.

Her er noen tips, og så vet bare du selv hvor mye du klarer å spare. Tar du utfordringen?

1. Mikrosparing

Prinsippet med mikrosparing er enkelt. Sett opp et lite trekk hver gang du bruker betalingskortet ditt. Hvis du sparer 20 kroner hver gang du bruker kortet ditt, og trekker kortet ditt fem ganger i uka, så har du spart 500 kroner i måneden. I løpet av et år utgjør dette 6000 kroner.

2. Kutt ut ett abonnement

Mange av oss har i dag et utall abonnement på strømmetjenester og andre abonnement som ruller og går. Vær kritisk – kan du kutte ut én eller to av dem? Du sparer minst 100 kroner i måneden. Klarer du å kutte to utgjør dette minst 200 kroner i måneden og 2400 kroner i året.  

3. Vurder treningsabonnementet ditt

Vær ærlig – hvor mange ganger har du vært på treningssenteret i det siste? Vi sier ikke at du skal kutte ut dersom du faktisk bruker det, men er du bare støttemedlem, er det kanskje like greit å si opp. Du kan spare minst 400 kroner i måneden på heller å trene i friluft. Dette utgjør 4800 kroner på et år.

4. Dropp siste glasset

Er du student og liker du å gå på byen? Hvis du lar være å kjøpe det siste glasset like før stengetid, sparer du 100 kroner per bytur. La oss si du er på byen en gang i uken, så er dette 400 kroner i måneden, som igjen er 4800 kroner i året.

5. Kjøpt brukt

Gjør det til en vane å lete på bruktmarkedet før du går i butikken å kjøpe nytt. Gå til Finn.no, kjøp- og salg-gruppene på Facebook eller byttekvelder. Spesielt på utstyr til de yngste barna kan det være mye å spare. Vi anslår at du kan spare minimum 200 kroner i måneden.

Ta en gjennomgang av økonomien din

Dette er flere tips, men det er bare du som vet hvor du selv kan spare. Det aller viktigste tipset er derfor å sette opp en nøyaktig oversikt over hva du bruker pengene på.

– Mange sier de ikke har råd til å spare. Få oversikt over transaksjonene og se hvor du bruker pengene. Se på alternativene og tenk hvor kan du kutte uten at du merker det så mye, sier fagleder for sparing i SpareBank 1 Nord-Norge Kristin Jakola Rørvik.

Hun forteller at dersom du har tatt opp et boliglån – ja, da har du potensielt en del penger å spare.

– Når du får innvilget et boliglån, tar vi høyde for en renteøkning på opp til 5 prosent når vi gjennomgår økonomien din. Hvis du har et lån på for eksempel 1 millioner kroner, da skal du tåle 4 100 kroner i måneden i fremtidig renteøkning. Det betyr at du har et potensial til å kunne spare deler av denne rentebufferen, forklarer Rørvik.