Vi bulker for millioner før jul

Juletid er reisetid og når nærmere to millioner nordmenn skal flytte på seg samtidig kan det oppstå problemer.

Forsikringsbransjen har registrert over 13.500 bil- og trafikkskader den 21. 22. og 23. desember de siste tre årene (2016, 17 og 18). Samlet erstatning på disse skadene er på over 255 millioner kroner.

– Sist juleaften var på en tirsdag, i 2013, var det betydelig flere bil- og trafikkskader fredag 20. og mandag 23. enn 21. og 22. desember. Vær og kjøreforhold har mye å si, men i år er det nettopp 20. og 23. desember folk bør være ekstra oppmerksomme når de ferdes på veiene, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Dette omfatter kun materielle skader, på personbiler under 3.5 tonn.

Bulker for millioner

– Nordmenn kjører inn i parkerte kjøretøy og rygger på hverandre de tre siste dagene før jul for millioner av kroner hvert år. Mange av disse skadene kan relateres til stress, distraksjon og uoppmerksomhet og kunne vært unngått, sier Nielsen.

STRESS NED I TRAFIKKEN: Therese Nielsen i Framtind oppfordrer folk til å ta det med ro i trafikken før jul.

Blant forsikringskundene i SpareBank 1 har Fremtind registrert over 800 ryggeskader, påkjørsler bakfra og bulkeskader den 21. 22. og 23. desember de siste tre årene (2016, 17 og 18) Samlet erstatning på disse skadene er på nær 20 millioner kroner.

Dette er betydelig flere skader sammenlignet med antall bilskader en vanlig vinterdag.

– Vi registrerer ca. 30 prosent flere skader akkurat disse tre dagene, enn på øvrige dager i desember, januar og februar, sier Nielsen.

Les mer om bilforsikring

Therese Nielsens tips for å unngå bulking

  • Beregn ekstra god tid. Kjør pent og se an kjøreforholdene
  • La mobilen ligge. Ikke skriv SMS eller snap mens du kjører. Plott inn adressen i navigasjon og sett på musikk fra mobilen før du starter. Skal du kjøre langt er det smart å skru av notifikasjoner på mobilen.
  • Ta det pent i parkeringshus. Eller unngå P-hus i det hele tatt.
  • Vær obs ved rygging. Uhell ved rygging er det mange av på bulkedagen.  De fleste av oss parkerer med fronten inn først – og rygger når vi skal ut igjen. Gjør heller omvendt
  • Parker langt unna inngangen. Parkerer du litt lenger unna, der det er større plass, står du tryggere.
  • Husk å pakke bilen riktig – det tyngste nederst og innerst.
  • Stress ned.  Visste du at du bare sparer 40 sekunder pr mil på å kjøre i 100 heller enn i 90 km i timen.