Visste du at penger «på oppbevaring» blir mindre verdt med tiden?

– Det står dessverre alt for mye penger rundt på sparekontoer, og tapes i verdi, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1 Nord-Norge, Linda Tofteng Eliassen.

I dag står det over to milliarder kroner på sparekontoer i SpareBank 1 Nord-Norge, som ikke er tilknyttet fond eller spareavtaler. Det er vanvittig mye penger!
Mange er av den oppfatning at det er en trygg og tilgjengelig måte å oppbevare penger på. Og for noen – som skal bruke pengene innen kort tid, er det også fasiten. Men for alle de andre betyr det faktisk at pengene står å taper seg i verdi.

Hva?

«Hæ? Hvordan går det ann?», tenker du kanskje nå. Kontopenger påvirkes av inflasjon. Inflasjonsmålet er på 2,5 prosent, og på sparekontoen får du 0,8 prosent rente. Da blir pengene dine verdt 1,7 prosent mindre hvert år.

– Har du 200.000,- stående på sparekonto i dag og er 25 år, er pengene verdt særdeles lite når du blir pensjonist om du ikke gjør noe med de. Ikke bare har det blitt dyrere å leve, men pengene er også blitt mindre verdt, sier Tofteng Eliassen.

Så hva bør man gjøre?

Har du pengene stående på sparekonto som «midlertidig oppbevaring», fordi du har en konkret plan på hva du skal bruke de til, innen kort tid; la oss si fem år, er sparekonto helt kurant. Renta er noe høyere enn en vanlig brukskonto, og du kan når som helst ta pengene ut for å bruke de.

Har du derimot ett sparemål som er langt fram i tid, er det lurt å ha pengene der de blir mest mulig verdt; i ett aksjefond.

– Mange kunder kommer inn til oss og synes aksjefond høres skummelt ut. De har lest at børsen faller og tenker at det er stor risiko å sette pengene sine i fond i disse tider. Jeg pleier å si at det er ingenting som er bedre enn at aksjekursen faller! Det er nå det er party, ler Tofteng Eliassen.

Det finnes mange forskjellige typer fond. Les om våre kombinasjonsfond her

Supersalg!

Se for deg at XXL kjører supersalg. Alle varene deres er sterkt rabattert. Køen er lang allerede før butikken åpner – alle er interessert i å gjøre en god handel.

– Slik burde det være ved børsfall også. Du får kjøpt billig, og det at vi kjøper hver gang børsen går ned er det som sikrer oss god avkastning. I en kurve som viser børsen er det ikke en nedtur når børsen går dårlig, tvert imot; det blir en smiley for børsen vil stige igjen etterpå, forklarer hun videre.

Noen tommelfingerregler

  • Skal du spare i mindre enn to år, lønner det seg å ha pengene på en sparekonto.
  • Skal du bruke pengene innen fem år, kan du velge kombinasjonsfond. Da kan du velge å ha den største prosentdelen av pengene dine på konto, men noe i fond. Dette er en spareprofil med liten eller middels risiko.
  • Er sparehorisonten din lang, anbefaler vi at du velger en offensiv spareprofil med høy aksjeandel.

Det som er viktig, uavhengig av hvilken spareprofil du velger, er at du forstår at børsen vil svinge: det går både opp og ned.

– Enn om det ikke går opp etter en nedtur?

– Da har verden gått til helsikkes, og da spiller det ingen rolle om pengene sto på konto eller fond! ler Tofteng Eliassen.

 

Nysgjerrig på sparing i fond? Les mer her!