Tenk bærekraft og miljø på gavefronten

De fleste barn ønsker seg mer tid og oppmerksomhet fra foreldrene, ikke dyre gaver de ikke trenger. Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen har tipsene som gjør at du har penger igjen på kontoen i januar.

I jula har vi alle litt bedre tid. Vi har tid til venner og familie, vi kan spille brettspill og være sammen. Undersøkelser viser at det er nettopp dette barn ønsker seg aller mest. Og kanskje har nordnorske foreldre begynt å ta det for alvor. For her i nord bruker vi rundt 1000 kroner mindre på julegaver til barna, enn i resten av landet. Det viser en undersøkelse som Respons Analyse har gjort for SpareBank 1.

Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge er fornøyd med tallenes tale. 

– Noen mener kanskje dette betyr at vi har dårligere råd her nord, men det tror ikke jeg er årsak alene. For meg som er opptatt av at folk skal lage seg en trygg økonomi, er dette musikk i mine ører, sier forbrukerøkonomen, og legger til:

– Husk at mange ikke har råd til å henge med på gavekarusellen i desember.

Tanken som teller

Når det gjelder gaver, er det nemlig ikke verdien i kroner og øre som betyr mest. De aller fleste mener det er omtanke og brukbarhet som betyr noe. Mange ønsker seg opplevelser. En kinobillett, en tur i akebakken eller en reise med familien. Forbrukerøkonomen ber oss tenke oss nøye om dersom vi vil drive med utveksling av gaver mellom parter som allerede har alt. Å ende opp i gavekonkurranser bringer aldri noe godt med seg, og hun anbefaler alle å ta et steg til siden for å få litt nye perspektiv på ting.

– Vi lever i en verden som lider stort på grunn av for høyt forbruk. Tiden er moden for å kjøpe brukt, gi opplevelser eller lage gaver, mener forbrukerøkonomen.

Hun mener at vi godt kan gå ned i pris når vi gir gaver også. For hva er egentlig forskjellen på noe til 400 kroner og noe til 200? Det er tanken bak som teller.

– Det er lurt å dempe forventningene. Hvis du legger hjertet ditt i det, vil den som får gaven bli glad uansett, mener hun. 

Rollemodell for barna

Ikke minst er det bra for miljøet. Nye ting og ting som folk ikke trenger, skader miljøet. Det er ikke bærekraftig å forsyne kloden vår med mer plast og flere billige klær, når skapene allerede er fulle.

– Å tenke bærekraft har det en forebyggende effekt. Vi vet at vi er nødt til å bli mer miljøvennlige, nå er anledningen der til å vise barna våre det. Å kjøpe brukt til jul er også en symbolsk handling, gå foran som et eksempel – vær en rollemodell, oppfordrer hun.

Mange gruer seg til januar

Når den samme undersøkelsen viser at 1 av 5 frykter dårlig råd i januar på grunn av overforbruk i desember, mener forbrukerøkonomen at det er en enda større grunn til å knipe inn.

– Mange gruer seg til å sjekke kontoen i januar, og da er det bra hvis vi ikke bruker de store summene på gaver. Dette er måneden for å senke ambisjonsnivået, når vi vet at de aller fleste ikke synes det er rett å gi dyre gaver, sier hun.

Forbrukerøkonomen selv elsker å gi gaver. Men bruker et edruelig beløp i butikkene – tilpasset familiens økonomi.

– Det ligger en del brukt under treet – og mange flere får hjemmelagde hilsener fra oss. Det gjør desember til favorittmåneden, der vi stort sett klarer å sette av litt ekstra på feriekonto og får sjekket at vi har nok på bufferkontoen også, sier hun.

Undersøkelsen viser også at nesten 20 000 nordlendinger regner med å måtte ta jula på kredittkort eller med lånte penger. Det er ingen spøk å stille med dyre gaver og dyr julemat i desember.

– De fleste bruker mellom 5000 og 10 000 kroner på jula. Og når vi vet at vi bruker halvparten på mat, er det synd at vi kjøper den sist. Da har du kanskje allerede svidd av budsjettet på gaver, sier hun.

Forbrukerøkonomens fem tips til bærekraftige julegaver – som også vises på kontoen

1. Kjøp brukt eller noe som varer lenger

Husk at brukte ting allerede har reist hit med fly eller lastebil. Det er super-miljøvennlig å kjøpe brukt. Hvis du vil kjøpe noe nytt, tenk på at det skal vare lenger, og gjerne gis videre når barna er ferdige med det. Så kaster vi mindre.

2. Ønsk deg også brukt fra andre

Andre familier har også garantert mange ting de skal kaste eller ikke trenger lenger. Ønsk deg disse til barna.

– Den mest spennende gaven i fjor var fra en familie som hadde pakket ned 17 bøker i en eske, som deres tenåringer var ferdig med. For en fantastisk gave det var, sier Tofteng Eliassen.

3. Kjøp ting barna faktisk trenger

ny utebukse eller skøyter? Nå er tiden for å ønske seg ting de faktisk trenger av besteforeldre eller andre. De blir glad for å få en konkret ønskeliste med utstyr eller klær som de har behov for.

4. Gi opplevelser, tid eller oppmerksomhet

Alle undersøkelser viser at barn vi ha mer tid med foreldrene. Gi nettopp det, en kinobillett, en aketur eller en søndag i skøytehallen med en venn. Barna kommer til å bli kjempeglad. Hvis spørsmålet er nei på om barna trenger noe til jul, er det lurt å ønske seg en opplevelse i stedet.

5. Få en overraskelse på kontoen i januar

Kanskje har du penger igjen på konto, og kan spare til barnas fremtid i stedet for å kjøpe en Barbiedukke til? Benytt anledningen til å sette inn penger på barnas kontoer. Husk at den konfirmasjonen kommer fortere enn du tror.