Pass på lysene i jula

Over 1,1 millioner nordmenn har opplevd at noe har tatt fyr i hjemmet. Stearinlys som setter fyr på gardiner og duker oppgis som den vanligste årsaken. – Tenn elektriske lys eller LED-lys, det er også mer miljøvennlig, oppfordrer forsikringsekspert.

Det fremkommer i en ny undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind.

– Det er ganske høye tall. Samtidig viser undersøkelsen at vi er lite bekymret for at det skal begynne å brenne i jula. Jeg anbefaler folk i nord å fokusere mer på stearinlysene. Statistikken vår viser at det er tre ganger så stor risiko for brann som starter med stearinlys i desember enn i resten av året. Pass på at det alltid er noen i rommet når det brennes lys, og at de holdes unna gardiner og store mansjetter sier forsikringsekspert Ingelin Friis-Dahl i SpareBank 1 Nord-Norge.

Tenk heller elektrisk

For undersøkelsen viser at bare 4 prosent av de spurte er bekymret for at de skal glemme å slukke stearinlysene. Kun 2 prosent oppgir at de frykter brann i forbindelse med matlaging. Heller ikke mange tenker på at overbelastning av el-anlegget skal føre til brann. Bare 1 prosent oppgir at de
redde for at akkurat det skal skje i jula.

– Mange burde nok være mer bekymret. Særlig i juletider er vi mer på kjøkkenet, og belastningen øker på det elektriske anlegget. Sammen med mye fyring og bruk av stearinlys gir det betydelig økt risiko for brann i jula, sier forsikringseksperten.

Hun oppfordrer folk til å tenke alternativt på lys, med å «tenne» elektriske telys eller LED-lys i stedet. Det er både brannsikkert og miljøvennlig.

– For mange stearinlys er heller ikke bra for inneklimaet. Det kan være lurt å tenke alternativt når du skal ha det koselig i jula, sier Friis-Dahl.

Fleste branner starter på kjøkkenet

Hele 45 prosent av alle brannutrykninger til boliger i fjor skyldtes matlaging på komfyren, som regel det en kaller tørrkoking. I 2018 startet 55 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet, og i blokkleiligheter startet nesten 75 prosent på kjøkkenet.

– En enkel komfyrvakt kan løse problemet og hindre at boliger går opp i røyk. Samtidig vil smarte batterier med wifi i røykvarsleren sørge for tidlig varsling og begrense skadene, sier Friis-Dahl.

Eldre hus mest utsatt

– Hus fra 70- og 80-tallet får markant flere brannskader enn hus bygget etter 1990. Hovedårsaken er eldre elektriske anlegg, sier Ingelin Friis-Dahl.

De tre siste årene har forsikringsselskapene registrert over 71 000 brannrelaterte skader til en samlet kostnad på over 8 milliarder kroner. Om lag 80 prosent av brannskadene skyldes el-feil på installasjoner og produkter.

– Et problem er at gamle el-installasjoner belastes stadig mer av nye el-produkter, som induksjonsplatetopper, og vi har mange duppeditter til lading. Vårt råd er at folk sjekker tilstand og kapasitet på det elektriske anlegg sitt, og er våkne når de bruker elektriske apparater som krever mye strøm, sier forsikringseksperten.