Tips og triks for en litt mer forutsigbar og sparsommelig studentøkonomi

Vi – Aylin, Guro og Mirela – tar denne uken over Instagram-kontoen «Lommerosk1» for å dele våre tips og triks for en litt mer forutsigbar og sparsommelig studentøkonomi. Med noen års fartstid som studenter i Volda, har vi nemlig gjentatte ganger kjent på frustrasjonen når stipendet ikke strekker til, når det er en uke igjen til neste innskudd og kjøleskapet er tomt.
Det skal derimot ikke store endringer til for å komme i pluss, i hvert fall i null. Om det er for å spise bedre måltider, spare til en deilig ferie eller fylle opp sparekontoen, så håper vi at våre erfaringer også kan fungere for deg!

1. Betale alle faste utgifter. Det lønner seg å bo i Volda, for her er det rimeligere leiepriser både privat og hos Studentsamskipnaden. Finn ut hvilke andre faste utgifter du har, som f.eks. utgifter tilknyttet briller/linser, bensin, kollektivtransport, snus/røyk, m.m. Skal du noe spesielt den neste måneden? Husk å planlegg rundt det.  

2. Strøm og internett kommer gjerne i tillegg til husleie. Flyttet inn i et kollektiv som har en dyr og upraktisk avtale? Ofte finnes det tilbud for studenter her, og det er kanskje mulig å høre med huseier om en bedre ordning! Du må regne med at det er dyrere strømregninger i kalde tider.  

3. Flytt pengene over på en annen konto enn brukskontoen idet du mottar stipendet. Ikke ha tilgang til alle pengene på bankkonto dersom du er økonomisk impulsiv person.

4. Del på noen eller alle matvarer. Det er kjekkere å lage og spise mat sammen med noen, enn å spise alene. Det er også ofte mer sparsommelig dersom man er flere, man kan lage bedre middager og kaste mindre rester. Finn ut hva som fungerer for dere – kanskje en, to eller tre faste middager i uken sammen? Kanskje felles lunsjer til morgendagens lesedag?
Dersom felles måltid ikke fungerer for dere, kan dere fremdeles dele på matvarer som krydder, smørpakker, pasta, buljong, ris, hvitløk, hvetemel og lignende.

I vårt kollektiv deler vi på all mat. Vi rullerer på hvem som lager lunsj og middager, prøver å spise sammen, men tar også høyde for at dette ikke alltid går. Vi pleier å ha rester i kjøleskapet de til dagene vi ikke rekker å spise sammen, eller ikke har tid til å lage middag. Til lunsj har vi med deilige varm- og kaldretter, ofte laget dagen før og satt i kjøleskapet, som er supre i travle eksamenstider!

5. Planlegg mat for hele uken, lag handleliste og kjøp inn alt på fast handledag.

Ta utgangspunkt i det du har liggende av mat både i skuffer, kjøleskap og frys, spesielt det som er i ferd med å bli dårlig. Husk at mye mat smaker godt, selv om datostempelet sier noe annet. Planlegging, handleliste og en fast innkjøpsdag lønner seg, fordi man unngår spontane og impulsive kjøp som ofte er dyre og upraktiske.

Hver lørdag handler vi inn mat for den kommende uken, og på den måten slipper vi ofte unødvendige hasteturer til søndagsbutikken for å sikre noe frokost og lunsj til mandagen. Fordi vi deler på all mat og prøver å spise samme måltid, deler vi selvfølgelig på alle utgifter. Vi rullerer ofte på hvem som legger ut, men regner ut kvitteringene senest i slutten av måneden. Husk å ta vare på kvitteringer eller bruk Vipps-oppgjør fortløpende!

6. Billigkrok og mattilbud. Førstnevnte er alltid smart å stikke innom, for her finner man gjerne mat som ellers har en dyr prisklasse, som f.eks. kjøtt. Stort sett alt kan fryses, så frysen er din beste venn! Hold deg også oppdatert på de mange matbukkene i Volda sine tilbud. Vi bruker «Mattilbud»-appen, og på den måten får vi med oss tilbud på ting som ellers er dyrt, som f.eks. tilbud på ost. Sjekk også kilopris når du velger en vare. Bare fordi den ene varen tilsynelatende er billigere enn den andre, vil det kanskje lønne seg å velge den dyreste om dette er noe du spiser mye av! Men ikke kjøp mer enn du bruker.

7. Unn deg noe godt! Du må på ingen måte leve kjedelig bare fordi du skal være økonomisk. Alt handler om prioriteringer, men det er viktig å huske å kose seg!

8. Pant flasker. Det er utrolig deilig når sluttsummen i kassen reduseres med en 50-lapp. I tillegg til eget forbruk av flasker, kan det være smart å se seg om på vei hjem fra lesesalen. Vi samler alle pantepenger i egen boks dersom vi ikke bruker det i storhandelen, og disse pengene kommer godt med en gang vi har lyst å hygge oss litt ekstra!

9. Hygieneprodukter. Altså, dere velger jo selv hvor kravstore dere er på dopapir og andre hygieneprodukter, men her er det ofte mye penger å spare. Kan kollektivet si seg fornøyd med dopapir fra First Price, så lønner deg seg kanskje å kjøpe dette. Men det viktigste er at dere er fornøyd med kvaliteten, he he.

10. Vaskemaskin og oppvaskmaskin er godt å ha, men gå sammen om å fylle dem opp. Enten om dere sorterer klær sammen eller hver for dere, kan det være smart å høre med de andre før du setter på en hvitvask, en 60-vask eller en 40-vask.Også oppvaskmaskinen bør være full før du setter den på, og det skader jo ikke å vaske noe for hånd om du virkelig trenger den der og da!