Unngå unødvendig inkasso

Har du forstått hvordan den nye kredittkortregningen skal tolkes?

Etter at det nye lovkravet som pålegger kredittkortselskaper å sende kunder fullt skyldig beløp på den månedlige fakturaen, har flere kredittkortregninger enn tidligere gått til inkasso.

-Dessverre ser vi nå at noen kunder misforstår regningen. Dersom de ikke kan eller vil betale hele beløpet, lar de heller være å betale noe som helst, sier Alice-Katharina Nielsen, produktsjef for betalingstjenester, til Ytra.

Minstebeløpet må alltid betales, og det finner du på fakturaen.

Betaler du ikke minstebeløpet blir det purring, etter hvert går regningen til inkasso. Det er verken kjekt for deg eller banken.

Slik bør du forholde deg til kredittkortregningen

• Det er helt greit å endre beløpet på fakturaen du mottar og bare betale minimumsbeløpet. Husk du kan betale mer når de får skattepenger, feriepenger eller lignende.

• Du kan enkelt velge å få faktura med minstebeløpet i nettbank eller mobilbank, istedenfor fullt skyldig beløp. Lovkravet innebærer at du må gjøre et aktivt valg for å få minstebeløp på den månedlige fakturaen. Velg kort – det aktuelle kredittkortet – faktura – fakturainstillinger – velg minimumsbeløp.

-Det er en god trygghet i å ha kredittkortet i banken der du er kunde. Da har du alltid full oversikt i nettbanken over hvor mye du har utestående, du kan også enkelt sperrekortet og endre på fakturainstillingene, sier Nielsen til Ytra.

Det er mange fordeler med kredittkort som gjør at det anbefales å ha ett slikt kort i lommeboken, men også noen ulemper. Her er forbrukerøkonom Magne Gundersens syn på kredittkort hentet fra kortvett.no

Hvorfor bør du ha kredittkort?

Skal du for eksempel leie bil eller reservere hotell, er det en fordel å bruke kredittkortet til å betale depositumet som kreves. Da reserveres det aktuelle beløpet, men det trekkes ikke fra din konto, slik tilfellet er hvis du benytter et vanlig betalingskort. Egenandel på leiebil er inkludert på SpareBank 1 kredittkort.

Hvis du har mye utgifter i forbindelse med jobben, for eksempel ved reiser, kan det også være en fordel å bruke kredittkort, fordi du slipper å legge ut for arbeidsgiveren din hele tiden.

Du kan benytte kreditten til å gjøre et godt kjøp, som for eksempel å bestille en ferie i januar, så lenge du vet med sikkerhet at du får utbetalt nok feriepenger i juni eller får penger tilbake på skatten. Det kan lønne seg, selv om kredittkortrentene i perioden frem til du betaler ned kreditten er høye.

Hvis det oppstår en krisesituasjon i livet ditt, en i familien din blir syk og du må reise av sted på kort varsel, kan det være godt å ha et kredittkort, fordi det gir deg umiddelbar tilgang til penger når du virkelig trenger det.

Hva er ulempene?

Etter en rentefri periode, 15 til 52 dager er det vanligste, er rentene på kredittkortgjeld svært høye.

Kredittkort kan oppfattes som lett tilgjengelige penger, noe som kan friste enkelte til å bruke mer penger enn det de faktisk har. Den gamle reglen gjelder fortsatt; spar først, og handle etterpå.

Det er forholdsvis lett å skaffe seg kredittkort, og til og med flere kredittkort. På kort tid kan man altså skaffe seg flere kreditter, som kan føre til misbruk. Det holder lenge med ett kredittkort i tillegg til bankkortet, hvis ett av dem ikke virker har du alltid et kort tilgjengelig.