Advarer unge mot luksusfellen

Å leve på kreditt kan bli dyrt. Det var et viktig budskap da assisterende banksjef Eivind Karlsbakk ga elevene ved Bryne videregående skole en oppvekker.

– Jeg tror ikke ungdommene kan mindre i dag enn tidligere, men problemet er at det er mye enklere å få tilgang til kreditt. Det er lett å gå i fellen, sier Karlsbakk til Ytra.

Når man blir 18 år, begynner tilbudene om kredittkort og raske lån å komme. Kredittkort kan være praktisk dersom man skal bestille ferie, legge ut for reise med jobben eller det oppstår en krisesituasjon, men kredittkort kan også oppfattes som lett tilgjengelige penger. Det kan gjøre at unge bruker mer penger enn de faktisk har. Veien til høy kredittkortgjeld er da kort.

– Kredittkort er absolutt en utfordring for mange unge. Det er svært enkelt å skaffe seg og svært fristende å bruke, sier fagkoordinator Lene Taksdal ved Bryne videregående skole til Ytra.

Den gamle regelen gjelder fortsatt: Spar først, handle etterpå.

Unngå betalingsanmerkninger

For at Bryne-ungdommene skulle skjønne nøyaktig hvor dyrt det kan være å handle på kreditt, viste Karlsbakk til et eksempel: En ny TV kan gjerne koste 11.000 kroner. Den samme TV-en koster fort det dobbelte dersom den blir kjøpt med betalingsutsettelse eller delbetaling.

– Jeg er mest opptatt av at elevene må være bevisste og forstå fordelene og ulempene med å gå inn i et voksent liv. Det er mye som skjer når du blir 18 år. Da må du for eksempel å vite hva en betalingsanmerkning er, og hvilke konsekvenser det fører med seg, sier Karlsbakk.

Betalingsanmerkninger blir registrert, og banker ønsker i mange tilfeller ikke å gi deg lån dersom du har anmerkninger. Også mobilabonnement og strømavtale står i fare om du har unnlatt å betale regningene dine.

Tips og råd: Få en god start når du skal stå på egne bein

Forstå konsekvensene

Det er nettopp av den grunn Karlsbakk mener det er viktig å gi ungdommene en god opplæring.

– Mange kan mye, men det er også mange som er helt utenfor, som ikke kjenner viktige begreper eller har peiling på økonomi, sier Karlsbakk.

Ett av læringsmålene i den videregående skolen er å kunne regne ut inntekter, sette opp et husholdningsbudsjett og vurdere hvordan livssituasjon, sparing og låneopptak påvirker den personlige økonomien. Lene Taksdal mener mange norske ungdommer har et sunt forhold til økonomi, men ser at det er noen utfordringer.

– For det første er forventningene til forbruk høyere i dag enn før. Det skyldes delvis god norsk økonomi, men også økt tilgang til internett og sosiale medier, som har skapt et ubalansert bilde av hva man bør ha for å bli sosialt akseptert, sier Taksdal til Ytra.

– For det andre er det følelsen av verdien av pengene. Jeg tror mange ungdommer ikke helt forstår verdien eller hvor mye en sum egentlig utgjør. Det kan være fordi pengene ikke er i fysisk form i pengetaska eller at det er økt kjøpekraft i det norske samfunnet, mener hun.

SR-Bank på Facebook: Følg oss her!

Student? Sjekk om du har kontroll på økonomien