Oljeprisen faller: – Tilbake til normalen

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen forventer flere svingninger i oljeprisen. (Foto: Boskalis/Statoil)

– Nå svinger den dessverre nedover, men vi er tilbake til normalen når prisen går opp og ned. Vi har hatt noen måneder der oljeprisen har vært stabil, på over 50 dollar, sier Knudsen til Ytra.

Oljeprisen er på sitt laveste siden november i fjor. Det var landene i Opec ble enige om å redusere sin produksjon. De ble enige i desember i håp om å drive oljeprisen oppover, men drøyt seks måneder senere er prisen fortsatt lav.

Fra nedtur til oppgang: SR-Banks konjunkturbarometer for mai

Tåler svingninger i oljeprisen

Som Ytra har skrevet tidligere er imidlertid selskapene bedre rustet for å takle en moderat og svingende oljepris. Kostnadsreduksjoner har gjort at prosjekter er lønnsomme selv om prisen per oljefat ikke er så høy.

Kyrre M. Knudsen

– Vi har en rekke prosjekter på norsk sokkel som går sin gang uavhengig av raske svingninger i oljeprisen. Med mindre vi får en oljepris som ligger lenge under 30 dollar, gjerne et halvt år, er det ikke sikkert det betyr særlig mye for Norge, sier Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank.

Mer usikkerhet

Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, sier onsdag til Stavanger Aftenblad at det er en risiko for at oljeprisen kan bli liggende på 40-tallet i lang tid fremover. Knudsen tror prisen vil fortsette å svinge, både opp og ned.

– Vi er inne i en spesiell tid for oljeprisen – med et betydelig utfallsrom det neste året. Lagrene er høye, men oljemarkedet er i balanse og Opecs kutt støtter oljeprisen. God disiplin i Opec og kanskje økte kutt, vil løfte prisen. Samtidig kan ytterligere fall i oljeprisen gi en selvforsterkende spiral som ender i at avtalen ryker, med tilhørende midlertidig kollaps i oljeprisen, forklarer Knudsen.

Les også: Derfor takler selskapene lavere oljepris

Det som er sikkert er at oljeprisen, blant annet som følge av krisen bransjen er på vei ut av, får mye oppmerksomhet i Norge.

– I det korte bildet er vi nok for opptatt av oljeprisen. Det som betyr noe er lønnsomhet, og det er oljepris minus kostnader. Veldig mange prosjekter er lønnsomme på lav oljepris. Selv om den svinger er det ikke sånn at det med en gang gir problemer, sier Knudsen.

Kontaktperson

Kyrre M. Knudsen
Sjeføkonom
Telefon