«En oljeingeniør kan ikke puttes inn i hvilken som helst jobb. Sånn er det ikke.»

Oljeingeniør Narve Endresen (53) har vært arbeidsledig i snart ett år. Flere ledige stillinger til tross, mange står fortsatt uten arbeid på Vestlandet.

– Jeg sammenligner det med å gå på rypejakt eller å fiske. Jo flere kroker du har ute, jo større er sjansen for at du skal få noe.

Siden oljemessen ONS i Stavanger i august i fjor har oljeingeniøren Narve Endresen vært på jakt etter en ny arbeidsgiver. Familiefaren får dagpenger fra Nav for å få økonomien til å gå rundt.

– Jeg har jobbet med forbedringsprosesser og optimalisering de siste årene, og er spesielt sterk analytisk. Den type jobber har det ikke vært mange av. Dessverre. Jeg har faktisk ikke sett en eneste en. Og selv om noen kanskje mener det, kan ikke en oljeingeniør puttes inn i hvilken som helst jobb. Sånn er det ikke, sier han til Ytra.

Foran ham står en full kopp med cappuccino på et rundt, lite bord. På en kaffebar i Stavanger sentrum gir Endresen sine tanker om arbeidsmarkedet i oljehovedstaden. Klokken har akkurat passert 13 denne tirsdagen.

Nytt oljeselskap i Stavanger: – Vi skal bli store

Nedgang i arbeidsledigheten

Arbeidsmarkedet på Sør-Vestlandet er på bedringens vei. SR-Banks konjunkturbarometer for mai viste at optimismen er tilbake i mange av bedriftene i Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland.

Truls Nordahl, direktør i Nav Rogaland, sier til Ytra at mye ser bedre ut. Olje- og gassbransjen har i grove trekk sluttet å nedbemanne og det kommer flere ledige stillinger, særlig i bygg- og anleggsbransjen.

Ferske tall: Nå ansetter oljeselskapene

– Vi har hatt en nedgang i arbeidsledigheten. Den er ikke dramatisk, men den har vart siden nyttår. Jeg tror vi er på rett vei, sier Nordahl til Ytra.

Nav, og Truls Nordahl, har vært tydelige på at arbeidsledige må være fleksible i jakten på ny jobb. Narve Endresen mener det er lettere sagt enn gjort. Han opplever at arbeidsgivere i andre fylker foretrekker å ansette folk fra hjemstedet, og at arbeidsgivere i andre bransjer er skeptiske til oljeingeniører.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LOV Å HÅPE: Arbeiderne på Maersk Inspirer inspirerte hverandre da riggen lå på Volve-feltet i Nordsjøen. Foto: Ole Jørgen Bratland, Statoil

Nordahl ser det noe annerledes.

– Det er vår erfaring at relativt mange kan endre jobb og bransje. Vi ser også at det er mange som gjør nettopp dette, selv om noen vil trenge tilleggsopplæring for å kunne gjøre det.

– Det er om lag 2000 personer i fylket som er i arbeidstrening nå nettopp med sikte på å tilegne seg kompetanse som muliggjør en slik bransjemessig mobilitet, sier Nordahl.

Oljeprisen faller: – Vi er tilbake til normalen

Arbeidsledig for første gang

Narve Endresen står for første gang i arbeidskarrieren uten betalt jobb. Selv om mange piler peker oppover, særlig på Vestlandet, har ikke Endresen fått napp på sine fisketurer. Han har søkt jobber i forskjellige bransjer, men mener han fort blir en reserveløsning når han ikke har spisskompetansen selskapene ønsker.

Offensive i Norge: Satser på mer olje og gass

Endresen tror også at mange arbeidsgivere regner med at oljeingeniørene drar tilbake til olje- og gassbransjen når den tar seg opp igjen.

– Jeg har vært helt i finalen av intervjuprosesser før plutselig firmaet har gått konkurs, blitt kjøpt opp eller fusjonert med et annet selskap. Da har ansettelsen blitt fryst og jeg mistet sjansen, sier han.

Engasjerer seg

– Hvordan er det å være så nær en jobb, men ikke få den?

– Det er surt. Du investerer tid og energi i forberedelsen. Klart du lærer noe av prosessen, men det er surt når du føler muligheten glipper uten at det er din feil. Men det nytter ikke å bruke energi på sånne ting. Du må bruke energi på det som hjelper.

Han har fått kjenne på sin del av nedgangen i olje- og gassbransjen, men Narve Endresen er forbausende positiv. Han gestikulerer engasjert i diskusjon om hvorfor nedturen ble så bratt, og har mange meninger om hvordan selskapene må satse i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AKTIV: Narve Endresen har valgt å oppsøke bedrifter og folk for å bygge nettverk mens han er arbeidsledig. Foto: Øyvind Knoph Askeland, SpareBank 1 SR-Bank

– Trenger ikke for mye medlidenhet

Ingeniøren har bakgrunn fra Aker Solutions, Kongsberg Gruppen og Telenor – blant andre. Han er også varamedlem for Stavanger Høyre i kommunestyret. I tillegg har han vært gründer innen helse og omsorg ved siden av å søke jobber.

– Å bli arbeidsledig er en sorgprosess. De fleste får seg en nedtur, blir frustrerte og irriterte. Jeg kjenner selv at det ikke er hver dag jeg er i like godt humør, for å si det sånn, sier Endresen, som tror det at han er 53 år gammel, kan være en av årsakene til at han ikke får ny jobb.

I Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland er det færre registrerte arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak nå enn på samme tid i fjor. Men ledigheten er fortsatt høy.

– De arbeidsledige er veldig ulike, men det er mange ingeniører, spesielt fra oljerelatert virksomhet, og mennesker som har jobbet med IKT. I tillegg er en del arbeidsledige fra industri som er helt eller delvis oljerelatert, bygg og anlegg – selv om det er kraftig bedring der, og stab og støttefunksjoner, forklarer Truls Nordahl i Nav Rogaland.

– Folk reagerer nesten ikke lenger når du sier du er arbeidsledig. Det er så normalt, sier Narve Endresen, før han fortsetter:

– På en måte synes jeg egentlig det er bra. Jeg trenger ikke for mye medlidenhet. Det blir slitsomt. Det jeg trenger er gode tips om ledige jobber.

– Hvordan motiverer du deg til å søke nye jobber?

– En motivasjonsfaktor er at det ikke er kjekt å leve på dagpenger. Hver eneste dag ser jeg folk som går på jobben, snakker om jobben og er med i et miljø som jeg savner.

Dagpengene går til å betjene lån. Fellesutgifter i familien tar samboeren seg av.

– Jeg tror mange er forundret over at det tar så lang tid for meg. Hvorfor? Jeg tror jo at jeg vil få en jobb bare jeg er tålmodig, men spørsmålet gnager likevel…

– Hvorfor lykkes ikke jeg?