Spleiser på ny turisthytte

Jan Erik Lyngstad får hjelp av Spleis når han bygger ny hytte ved Sandvatn. (Illustrasjon: Atle Ommundsen)

15. juni startet Lyngstad på sommerjobben. I begynnelsen av oktober skal den gamle hytta være erstattet av en ny, med 17 sengeplasser, hunderom og hems, ved innsjøen i Frafjordheiene i Sirdal kommune.

– Planleggingen og prosjekteringen har vært en lærerik prosess. Oppstarten måtte utsettes i en uke på grunn av snø. Nå er det endelig det snøfritt og klart. Å få bygge ny hytte ved Sandvatn blir et eventyr, sier Jan Erik Lyngstad.

Vil du støtte prosjektet? Gi en slant via Spleis!

Trenger Spleis-hjelp

Stavanger Turistforening (STF) er Rogalands største friluftsorganisasjon med 25.500 medlemmer. Hvert år legger frivillige ned utallige timer i turistforeningens hytter og ruter, men alt kan ikke gjøres på dugnad. Derfor har STF invitert til kronerulling.

Og kronerullingen gjøres via folkefinansieringstjenesten Spleis. Så langt har turistforeningen fått inn drøyt 16.000 kroner.

– Vi håper å åpne dørene til Nye Sandvatn høsten 2017, men prosjektet er ikke fullfinansiert og vi trenger mer midler for å komme i mål, sier bygg- og vedlikeholdsleder Lars Tore Seigstad.

Sikringbua på Sandvatn er et typisk eksempel på hvordan nye turistforeningshytter finansieres – gjennom spleiselag. Spillemidler dekker kun en del av byggebudsjettet. Kommuner og fylkeskommuner, stiftelser, banker, fond og private givere bidrar også i de fleste tilfeller. Resten dekker medlemsforeningene selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

REISER BYGGET: Jan Erik Lyngstad. Foto: Atle Ommundsen/Stavanger Turistforening

Fulltidsstudent bygger hytta

Jan Erik Lyngstad har lang erfaring som tømmermann, men la verktøyet på hylla for å begynne med en master i konstruksjoner og materialer ved Universitetet i Stavanger (UiS).

– Det er flott å ha flere ben å stå på. Det gjør det mulig å følge en prosess fra skisse på tegnebordet til realitet, sier han.

Les også: Full gass for SR-Banks gründersatsing

Den eksisterende Sandvatn-hytta ble bygget i 1990, og var den siste og største av fire hytter som ble satt opp i Frafjordheiene i forbindelse med 100-årsjubileet i 1987. Sandvatn ble fort en populær hytte, og brukes sommer som vinter. Ofte er det så fullt at besøkende ligger som sild i tønne på loftet.

– Det skal bli godt med ny hytte. Den blir både avlastning for den gamle, og en etterlengtet sikringsbu, sier Lyngstad.

Vil du vite mer? Følg utviklingen i prosjektet her!