Mange får jobb, men her møtes flere arbeidsledige enn noen gang

På Mulighetsterminalen i Stavanger er det rekordpågang av arbeidsledige. Det til tross for at arbeidsmarkedet på Sørvestlandet er på bedringens vei.

I Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene har antall personer helt uten arbeid blir markant færre det siste året. Likevel har det aldri vært flere arbeidssøkere innom møtestedet i sentrum av Stavanger.

– Det kommer alltid nye arbeidsledige til oss, sier prosjektleder Leif André Pedersen til Ytra.

Mulighetsterminalen er et sted hvor arbeidssøkere samles for å bygge nettverk, hvor målet er å finne muligheter gjennom jobbmesser, formidling av ledige stillinger og stillingspresentasjoner fra bedrifter og bedriftsbesøk. Terminalen vil tilby arbeidssøkende muligheter for arbeid lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Les også: «En oljeingeniør kan ikke puttes inn i hvilken som helst jobb»

Se ledighetstallene for Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene i bunn av artikkelen.

Prosjektet startet for snart to år siden og har opplevd en solid vekst.

Vi har fått tilbakemeldinger på at brukerne våre synes det er fint å ha et sted å stikke innom som ikke er et Nav-kontor. På Mulighetsterminalen kan du ta en kaffe og snakke med andre arbeidsledige. Det har stor nytte for mange og stor nytte for oss, sier Truls Nordahl, Nav-direktør i Rogaland, til Ytra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRAVELT: Leif André Pedersen (til venstre) har hatt nok å gjøre på Mulighetsterminalen. Her fra besøk av statsminister Erna Solberg (midten) og Nav-direktør Truls Nordahl. Foto: Mulighetsterminalen

Rekordbesøk

Det er Stavanger kommune, Greater Stavanger og Nav som står bak Mulighetsterminalen.

Så langt i 2017 har Leif André Pedersen notert 9500 besøkende. Det er flere enn i hele 2016.

– Vi har et tilbud til arbeidsledige og vi ser at de kommer. Derfor er det et behov for en slik arena. Jeg mener den informasjonsbiten vi gjør, der vi sørger for at alle arbeidsledige får den informasjonen de trenger når de trenger den, er veldig bra og viktig, sier Pedersen.

Tall fra juni: Nå ansetter oljebedriftene

Arbeidsledige kan miste Mulighetsterminalen

Innen utgangen av 2017 vil det bli avgjort om Mulighetsterminalen-prosjektet skal fortsette. Pedersen er tydelig på at han mener det fortsatt er behov for møtestedet i Stavanger. Selv om det har vært en stor nedgang i antall arbeidsledige, er mange av dem som står uten jobb langtidsledige.

Det er en utfordring for både motivasjon og attraktiviteten til arbeidssøkerne – selv om fortsatt 17 prosent av dem som har vært arbeidsledige i mer enn to år får jobb innen de neste 6 månedene.

– Jo kortere arbeidsledig du har vært, jo mer attraktiv er du. Derfor er det ikke rart at motivasjonen faller når mange har vært ledig lenge. De begynner å miste troen på om de i det hele tatt skal klare å få seg jobb. De hører den ene glanshistorien etter den andre og begynner å lure på om det er noe galt med dem. Samtidig har arbeidsgivere forståelse for at det å ha vært langtidsledig i dag har en sammenheng med situasjonen i regionen. Derfor tør arbeidsgiverne å ansette langtidsledige. Det er fortsatt muligheter, sier Pedersen.