SR-Bank vil ha fond på halv milliard til Stavanger

SR-Bank vil sammen med Lyse og Smedvig få fart på gründerselskapene. Nå håper de staten bidrar med 250 millioner kroner for å få opprettet et såkalt såkornfond.

 – Vi har fått med oss partnere og vil kunne få inn 250 millioner kroner i privat kapital til et såkornfond i Stavanger. Men alt er betinget av at staten kommer på plass med samme sum – og at vi får de rette folkene til å lede fondet, sier Arne Austreid, administrerende direktør i SR-Bank, til Ytra.

Såkornfond finnes i Oslo, Bergen, Kristiansand og Trondheim. Til Dagens Næringsliv understreker Austreid at det er på tide at Stavanger følger etter.

SR-Bank, Lyse og Smedvig, tre selskaper med engasjement for regionen, har allerede fått bekreftet 150 millioner kroner øremerket til et potensielt såkornfond.

I tillegg er det positive signaler fra øvrige private investorer, som gjør det sannsynlig å kunne stille 250 millioner kroner i privat kapital.

Resultat 2. kvartal: Preget av høyere aktivitet og lavere tap

SR-Bank-sjefen: – Vi er optimistiske

Et såkornfond er et aktivt eierfond som går inn med egenkapital i innovative små bedrifter. Målet er å bidra til å skape vekst og kompetansebaserte arbeidsplasser.

Det var Stortinget som i sin tid besluttet å etablere ordningen i Norge. Regjeringen har så langt bevilget 125 millioner kroner til et såkornfond i Stavanger, men denne summen må dobles om det skal bli en realitet.

– Vi er klare til å starte når vi når 500 millioner kroner totalt. Vi jobber med å få dette til og vi er optimistiske, sier Austreid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENGASJERT: Administrerende direktør i SR-Bank, Arne Austreid.

Tror på nykommerne

For to år siden etablerte SR-Bank et eget gründerhus i Stavanger. Det ble fulgt opp med gründerhus i Bergen og Kristiansand. Resultatene er gode, men tilbakemeldingene fra de små selskapene er at de trenger mer risikokapital i den tidlige fasen.

Bakgrunnen for initiativet banken nå tar er troen på at nye ideer blir avgjørende for å skape nye jobber i fremover. Nykommerne trenger kapital for å kunne realisere sine ideer, og dermed bidra til økt sysselsetting.

Mangel på risikokapital

Et godt eksempel på et slikt er Boost AI. Selskapet har i løpet av ett år har gått fra tre ansatte til 40. I disse dager søker Boost AI etter ytterligere 50 mennesker.

– Folk har nok fått med seg Boost AI, et selskap som virkelig har vokst, som hadde utspring i vårt gründerhus og er i ferd med å ta av. Det er vi stolte av.

SR-Banks chatrobot: Kebabtralle? Det er en bil så klart!

– Men det vi har sett er at disse selskapene trenger kapital for å vokse. Denne regionen mangler den risikokapitalen selskapene trenger før de har fått opp sin kommersielle aktivitet, sier Austreid.