Opptur for Sørvestlandet

​Bedriftene tjener penger og det er grunn til å se lyst på fremtiden i Agder, Hordaland og Rogaland.

Våren 2016 ser ut til å ha vært bunnpunktet etter fallet i oljeprisen. Ett år senere peker nemlig pilene oppover på Sørvestlandet.

– Vi har kommet gjennom en del av omstillingen. Det er gjort kostnadskutt og bedriftene tjener penger igjen. Kontraktene bedriftene har fått gir grunn til å tro at de vil tjene penger fremover også. Det er nok den store forskjellen på første halvår av 2017 mot samme periode i fjor, sier konserndirektør i bedriftsmarked i SpareBank 1 SR-Bank, Tore Medhus, til Ytra.

Da SR-Bank la frem halvårsresultatene i forrige uke, var netto nedskrivninger på utlån på 299 millioner kroner i første halvår i 2017. Ned fra 455 millioner kroner fra samme periode i fjor.

SER LYSERE UT: Det sier Tore Medhus i SpareBank 1 SR-Bank.

Bedriftene tåler lavere oljepris

Nedskrivningene på utlån er i all hovedsak knyttet til enkeltengasjement innenfor oljerelatert virksomhet. Derfor er årsaken til lavere nedskrivninger først og fremst at flere av de toneangivende offshoreselskapene har gjennomført vellykkede restruktureringer.

– I Hordaland skjer det mye rundt fiskeoppdrett og den sektoren der. Reiseliv og andre industrier gjør det veldig bra i både Hordaland og Agder.

– Oljesektoren i Rogaland har preget regionen, men selv der seg vi at ting går bedre. Vi er blitt vant til at prisnivået på olje ligger rundt 50 dollar. Oljeselskapene tjener penger og da drypper det penger på serviceindustrien, forklarer Medhus.

Har tilpasset seg ny virkelighet: Derfor takler de lavere oljepris

Ikke bare positivt

Torsdag ga SR-Banks sjeføkonom Kyrre M. Knudsen en oppdatering på ståa i norsk økonomi. Trenden fra konjunkturbarometeret i mai fortsetter. Arbeidsledigheten går ned og bedriftene er optimistiske. For majoriteten av bedriftene ser utviklingen ut til å gå i samme retning også i høst.

Men for noen er det fortsatt vanskelig. For enkelte bedrifter innen offshorevirksomhet, er det flere utfordringer som må takles.

– Det er fortsatt krevende tider for dem som har investert tungt innenfor stål, altså supplybåter og rigger. De har nok noen tøffe år foran seg ennå, sier Medhus til Ytra.