Tror på «topptrimmet» oljebransje

Etter en tre år lang nedtur ser Kyrre M. Knudsen en olje- og gassnæring som er mer konkurransedyktig enn på lenge. (Foto: Statoil)

Det sier SpareBank 1 SR-Banks sjeføkonom i en fersk Ytra-podcast om oljeinvesteringstallene.

– Ja, det ser greit ut. Det føyer seg inn i et bilde der det lysner for bedriftene med mye oljeeksponering. Vi ser nå at det ser ut til å flate ut de neste kvartalene. Etter nedgang i tre år, er det positivt at det flater ut, sier Knudsen.

– Og vi skal ikke glemme at det er en topptrimmet bransje som er mer konkurransedyktig enn på mange år. Det gjør det også enklere for dem å gå inn i andre bransjer. Tidligere har kostnads- og lønnsnivå gjort det vanskelig å konkurrere seg inn i andre bransjer, men det er annerledes nå, fortsetter sjeføkonomen.

Artikkelen fortsetter under Ytra-podcasten.

Stabile investeringer

Han peker på at mange tradisjonelle oljeserviceselskaper har omstilt seg i den tøffe perioden. Dermed lykkes de i nye markeder. Dessuten får de norske selskapene flere oppdrag på sokkelen i konkurranse med utenlandske aktører.

Kyrre M. Knudsen

– Det gjør at selskapene ser positivt på de neste 12 månedene, selv om aktiviteten på norsk sokkel ikke nødvendigvis kommer til å stige.

Investeringene på norsk sokkel er nemlig i ferd med å stabilisere seg, etter et markant fall de siste årene. Det viser oljeinvesteringstallene til Statistisk sentralbyrå.

Oljeselskapene: Tåler lavere oljepris

I løpet av 2017 forventer oljeselskapene å ha investert 156 milliarder kroner i norsk sokkel. I 2018 er summen forventet å bli 142 milliarder kroner, men da er ikke planene for Johan Castberg-feltet eller utvidelsen av Snorre-feltet medregnet. Altså vil investeringene neste år trolig lande på rundt 2017-nivå.

– At vi nå toucher bunn er veldig bra, og på aktivitetssiden ser det okei ut for de neste tre til fem årene, sier Knudsen.

Ansettelser i oljebransjen

Da SpareBank 1 SR-Bank la frem konjunkturbarometeret for mai, viste det at bedriftene i Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene var mer positive enn på lenge. I tillegg indikerte bedriftenes planer for antall ansatte at det ville bli en økt sysselsetting i tiden fremover.

Rekrutteringsbransjen i juni: Nå ansetter oljebedriftene

Trenden ser ut til å ha truffet olje- og gassnæringen også.

– Jeg ser at det begynner å bli liv i bransjen igjen. Jeg hører det fra bemanningsbyråer, konsulentbyråer at det begynner å lysne igjen. Det er gledelig etter nesten tre år som har vært krevende for den delen av næringslivet vårt, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen til Ytra.