Næringslivstoppene: Bedriftene må fortsette å fornye seg

Samtidig som optimismen får feste på Sørvestlandet, anbefaler toppene i næringslivet at bedriftene jakter videre på nye markeder. (Foto: Jan Arne Wold, Statoil)

Nedgangen i oljeprisen har nemlig vist at det er lurt å ha flere bein å stå på.

Svein Olav Simonsen. Foto: Moment Studio/NHO

– Bedriftene må fortsette å omstille seg, fortsette å finne nye markeder og fortsette å satse utenfor Norge. Vi kan ikke gå tilbake til der vi var selv om ting begynner å se bedre ut igjen, sier Svein Olav Simonsen, regiondirektør i NHO Rogaland, til Ytra.

SpareBank 1 SR-Bank la mandag frem et konjunkturbarometer som viser at bedriftene på Sørvestlandet tror på flere ansettelser, høyere omsetning og flere oppdrag.

Konjunkturbarometeret: Optimismen får feste (pdf)

Optimisme i industrien og olje og gass

Særlig blant industri- og olje- og gassbedriftene er det en oppsving i forventingene for de kommende 12 månedene.

Harald Minge. Foto: Næringsforeningen i Stavanger-regionen

– Vi må fortsette å satse på industri og olje og gass – i tillegg til å se etter nye muligheter. Nå må vi jobbe med rammebetingelsene, ha fokus på nye konsesjoner og være tydelige i hvor vi skal de neste årene, sier administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Harald Minge, til Ytra.

– Jeg mener vi må satse på vekst i nye markeder, også internasjonalt. Så må bedriftene se om de kan finne nye markedsområder, som for eksempel å løse utfordringer for det offentlige, sier Kari Holmefjord Vervik, direktør i Innovasjon Norge Rogaland.

Les også: Tror på «topptrimmet» oljebransje

Det er Rogaland som er blitt hardest rammet av oljenedturen.

Kari Holmefjord Vervik. Foto: Innovasjon Norge

Agder-fylkene og Hordaland har også en god del oljebedrifter, men er mer diversifiserte med større andel næringsliv som nyter godt av svak kronekurs og lav rente.

Nå er optimismen rimelig lik mellom de fire fylkene.

Podcast: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen om oljeinvesteringene på norsk sokkel

Færre arbeidsledige

Arbeidsledighetstallene fra Nav, som kom fredag, viser også at arbeidsledigheten i Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene fortsetter nedover.

Ola Saua Førland. Foto: Greater Stavanger

Men for mange av dem som har gått ledige lenge, er det vanskelig å komme tilbake til arbeidslivet. Derfor er en av de største utfordringene fremover å få ned langtidsledigheten i regionen.

Dette jobber både Nav og andre aktører med.

– Det blir viktig å få flere arbeidsplasser og et mer diversifisert arbeidsliv. Det er også en målsetting i den nye strategiske næringsplanen vår, sier Ola Saua Førland, mulighetsutvikler i Greater Stavanger, til Ytra.