Sørlandssamarbeid: Vil ha gigantløft i regionen

For å utvikle næringslivet på Sørlandet, har Næringsforeningen i Kristiansand-regionen fått til et omfattende samarbeid med Universitetet i Agder. (Foto: UiA)

Hovedmålet er å utvikle kompetanse som næringslivet trenger i fremtiden.

– Vi vil bidra til at UiA får flere studenter ut i praksis, at lærekreftene på UiA blir brukt i næringslivet og vi vil være med å påvirke hvilke studieretninger universitetet skal ha, slik at de utvikler retninger som er i tråd med næringslivets behov, forklarer Anita S. Dietrichson, administrerende direktør i Næringsforeningen i Kristiansand-regionen, til Ytra.

Konjunkturbarometeret: Optimismen får feste på Sørvestlandet (pdf)

Anita S. Dietrichson. Foto: Næringsforeningen i Kristiansand-regionen

– Et fantastisk løft

Grimstad Næringsforening, Arendal Næringsforening, Lillesand Vekst, Lindesnesregionen næringshage, Setesdal Regionråd, Lister Nyskaping og NHO Agder undertegnet, sammen med UiA og Næringsforeningen i Kristiansand-regionen, samarbeidsavtalen like før sommeren.

SpareBank 1 SR-Bank vil være med på laget for å bidra til at UiA-studenter får praksisplasser og mulighet til å skrive relevante bachelor- og masteroppgaver, samt bidra til innovasjon i regionen.

– Dette vil bidra til et fantastisk løft for regionen. Jeg kjenner ikke til at lignende avtaler er gjort noen andre steder, sa rektor ved UiA, Frank Reichert, da avtalen ble formalisert i juni.

Vil ha tak i næringslivstalentene

Dietrichson i næringsforeningen mener denne tette kontakten mellom de ulike delene av næringslivet og akademia er nødvendig for utviklingen av regionen.

– Kristiansand må være regionhovedstaden på et så fragmentert sted som Sørlandet. Vi ser at næringslivet har behov for å jobbe mot det offentlige og akademia. Vi vil beholde kompetansen i området, og sørge for at næringslivet er på hugget til å ta dem inn.

– Det er i lesesalen man utvikler morgendagens næringslivsledere. På denne måten kan vi være tett på dem og tiltrekke oss dem, sier hun.

Les også: Opptur for Sørvestlandet

Visjonen bak prosjektet er at Agder skal være den ledende næringsregionen i Norge. Likevel håper Dietrichson at andre næringsforeninger kan la seg inspirere av initiativet på Sørlandet.

– Det beste er om de andre næringsforeningene tar tak i sine kommuner. Da kan vi få dette til å spille sammen, sier hun.

Nyskaping

Samarbeidet mellom næringslivet og universitetet blir tettere og tettere. UiA har nylig også etablert noe de kaller «UiA Nyskaping», som jobber med kommersialisering av ideer fra studenter og ansatte. Næringsforeningene bidrar her som mentorer for oppstartsprosjektene som kommer fra studentene og ansatte.

– Målet er at studenter og ansatte med ideer skal få faglig oppfølging fra erfarne ledere fra regionen. Vi ser på dette som en god måte å sikre markedsrelevans for ideene, sier Bjørn-Tore Flåten, instituttleder ved Institutt for strategi og ledelse ved UiA, til Ytra.