Vi som må lære oss nye ting

KOMMENTAR: Dette er historien om en mediekrise, en oljekrise, en region i omstilling og to journalister. 

Gründerhub er SpareBank 1 SR-Banks miljø for oppstarts- og vekstbedrifter. Stedet huser mange utrolige mennesker, med mange utrolige ideer.

Jeg skriver dette fra kafé på østsiden av Stavanger. Dette er det nærmeste jeg kommer til å være like hip og kul som dem som faktisk tør å satse på egne ideer på Bryggerikaien.

I Gründerhub, med utsikt mot Ryfylkebassenget, sitter en tidligere journalistkollega. Hans historie får meg til å reflektere over omstillingsevnen og -nødvendigheten i regionen.

Som meg er han utdannet journalist. Han fra Volda, jeg fra Stavanger. Begge fikk vi noen år som journalister, før vi endte opp steder vi aldri hadde sett for oss.

Kall det gjerne en konsekvens av mediekrisen, selv om det kanskje ikke var direkte årsak for noen av oss.

Øyvind Knoph Askeland

Dro fra jobbmarkedet i Oslo

Med sluttpakke i sekken, og artikkel i fagbladet Journalisten med tittelen «Tok sluttpakke i VG – valgte jobb i annen nedgangsbransje», flyttet jeg hjem fra Oslo med familien i 2016.

På Forus fikk jeg muligheten til å jobbe ett år i olje- og gassbransjen. En næring jeg kun kjente til gjennom min mors karriere i Statoil.

I 2016 hadde allerede min journalistvenn jobbet flere år i oljebransjen. Han hadde heller ingen forutsetning, utenom journalistisk teft og evne, til å lykkes der. Men han klarte seg bra.

Og så dukket det jammen opp en oljekrise også.

For min del var det en viktig grunn til at jeg – igjen – måtte finne noe nytt å gjøre. Tilfeldighetene ville ha det til at jeg fikk sjansen i SpareBank 1 SR-Bank i mai. En ny retning, med mye nytt å lære. Og jeg er ikke i nærheten av å kunne nok om den.

Sa opp sin faste jobb

Fire måneder etter mitt inntog i bank og finans, besøker jeg Gründerhub. Der sitter journalistkollegaen jeg egentlig kun kjenner på byline. Akkurat som han kjenner meg på samme måte. Han har nylig sagt opp sin faste jobb i oljebransjen – for å bygge opp et eget selskap i næringen.

Snakk om mot.

For det er verdt å gjøre det helt klart: Det er fortsatt ingen oljefest i Stavanger.

Jeg kan ikke annet enn å beundre mennesker som tør å satse. Som denne journalisten – eller oljegründeren. Jeg kunne aldri gjort det samme selv.

To journalister. To produkter av en mediekrise, en oljekrise og en region i omstilling.

Hvem hadde for noen år siden trodd at den ene skulle være på vei til å skape et nytt oljeserviceselskap?

Og at den andre skulle skrive om det for SR-Bank?

__

Ståa på Sørvestlandet: SR-Banks ferske konjunkturbarometer

Næringslivstoppene: Bedriftene må fortsette å fornye seg